Iako gljive izvorno potječu iz tradicionalne kineske medicine, kod nas su se učestalile kao prehrambeni sastojak, kao i u modi, no čini se da su u svijetu sve veći hit i u kozmetičkoj industriji

Gljive. Prva asocijacija koja se budi zasigurno je krem juha, no jeste li ikad pomišljali stavljati gljive na lice? Nakon što su se već gljive dokazale kao potencijalni veliki igrači na području modne industrije, ne iznenađuje da, sudeći prema istraživanjima, računa  na njih i beauty industrija!

Iako se u hrvatskoj kulturi gljive još uvijek nisu infiltrirale u svijet ljepote, one se koriste u njezi kože od 2005. godine. Tada je Andrew Weil surađivao s američkom kozmetičkom markom Origins na losionu s gljivicama. Formula koju je tada Weil razvio i dalje je vrlo popularna, a gljive su sve veći hit kozmetičkih proizvoda, od maski za lice, seruma i slično.

Sigurno se pitate kako gljive mogu koristiti koži. Naime, brojna istraživanja pokazuju da su korisne za kožu zbog svojih metabolita koji inhibiraju melanin, a mogu pomoći i u borbi protiv tamnih mrlja. Istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da mogu pomoći čak u borbi protiv starenja. Još jedan bonus je taj da sadrže i vitamin D koji nam je potreban, pogotovo u ovim zimskim mjesecima.

Istraživanje objavljeno 2019. godine otkrilo je beta-glukan, koji se nalazi u gljivama, pomaže u poboljšanju barijere kože, čineći pritom kozmetiku na bazi gljiva posebno privlačnom za one s osjetljivom kožom. Osim toga, djeluju i protuupalno, pa se koriste u kozmetičkim proizvodima za smirivanje kože od crvenila i hiperpigmentacije. Gljive su odličan saveznik i protiv, danas svima velikom neprijatelju – stresu. Dovoljno razloga da zaključimo kako ćemo gljive sve češće i više viđati na kozmetičkim policama i da se radi o beauty sastojku s velikim potencijalom.

Fotografije: Getty Images, Unsplash