Od odlaska u amazonsku prašumu na čašicu ayahuasce, vikend-izleta “na gljivama”, na koji je Gwyneth Paltrow svojedobno poslala članove svog tima za potrebe snimanja The Goop Laba, do najnovijih resorta s pet zvjezdica gdje možete isprobati najjači psihodelik na svijetu… čini se da je turizam dobio novu granu

Dok se o njima prije šuškalo, resorti, odmarališta i hoteli gdje se konzumiraju halucinogene supstancije postali su dostupni svakome koga svrbi par tisuća eura u džepu. Osim toga, popularnost im je naglo porasla nakon što je Megan Fox izjavila da je sa svojim partnerom Machine Gun Kellyjem konzumirala ayahuascu te doživjela emotivnu i psihičku renesansu. Za one koji možda nisu upoznati s ovim svijetom, ayahuasca je psihoaktivno piće koje su amazonska plemena koristila u spiritualne i religijske svrhe, a izrađuje se od ekstrakta lišća biljne vrste Psychotria viridis te stabljike biljke Banisteriopsis caapi. Njegova popularnost leži u tome što utječe na središnji živčani sustav na način da proizvodi halucinacije, izvantjelesna iskustva i euforiju.

Na internetu, pa i na domaćim stranicama ima puno iskustava pojedinaca koji su se odlučili na ovaj put te tako mnogi kažu da su doživjeli prosvjetljenje oko određenih životnih problema, katarzu, a neki od njih i da su razgovarali s nadnaravnim bićima koja su im odgovorila na egzistencijalna pitanja. Problemi su im postali jasni, osjetili su beskrajnu ljubav, stopili su se sa svijetom oko sebe, sa svemirom. Izgubili su ego i postali ništavilo, ali na “pozitivan način”. Naravno, tu je i drugi spektar – neki kažu da su doživjeli epizode strahovite anksioznosti, koja je kod nekih prerasla u panične napadaje. Poput Megan Fox, koja je rekla da se pronašla u “beskonačnom paklu”. 

S plaže u bespuća svemira

Nakon što su se mnogi zaputili putovima Južne Amerike kako bi u amazonskim prašumama pod vodstvom šamana krenuli na misiju otkrivanja sebe i onoga što jesmo, neki proaktivni pojedinci u tome su nanjušili poduzetnički pothvat. Počeli su pokretati resorte s pet zvjezdica u kojima se može doživjeti ovo iskustvo. I ne samo ayahuascom. Inače, njezina psihoaktivna supstancija je DMT, koja se prirodno javlja u ljudskom tijelu kao neurotransmiter te se stvara u vrlo malim količinama tijekom normalnog metabolizma preko enzima triptamin-N-metiltransferaze. No ljudski mozak luči DMT samo u određenim trenucima. Obično se to događa prilikom rođenja, duhovnog iskustva, stanja šoka ili smrti bliske osobe te drugih emocionalno nadmoćnih stanja. Tako palicu od ayahuasce već neko vrijeme preuzima takozvani 5-MeO-DMT iz vrlo jednostavnog razloga – dok iskustvo pod ayahuascom može potrajati i do šest sati, 5-MeO-DMT tijelo “prenese” u neko drukčije stanje na svega 15-20 minuta.

Silo wellnes
Silo wellness

Zovu ga još i “Božja molekula” jer tijelo prenese u neobjašnjivo mistično stanje uključujući i navodne razgovore s višim bićima. Radi se o najjačem psihodeliku na svijetu, pa ne čudi da je  zabranjen u većini država pa tako i u SAD-u i Europi. No zato na primjer Jamajka ima resort u kojem, osim plivanja, ronjenja i obilazaka nakon ručka možete konzumirati “Božju molekulu” i susresti se sa… pa s čime god se susreli na svom katarzičnom putu.

Silo Wellness kao predvodnik psihodeličnog turizma

Navedeni Silo Wellness resort posjetio je John Semley, novinar Buzzfeeda, koji je naširoko opisao svoje iskustvo i čiji je članak prošli mjesec postao viralan. “Normalno, moj mozak je zapetljana mreža promišljanja, nekad čak i kontradiktornih misli i osjećaja. Na 5-MeO osjećao sam se slobodno i opušteno. Slijedio sam svoje misli do njihovih korijena, detektirajući rješenja i uzroke kompleksnih problema. Problemi koji su me brinuli postali su kristalno jasni. Stvari kojima sam se bavio, a koje nisu bile važne, postale su trivijalne. Kao da je znanje bilo tu, ali zakopano. Nisam se osjećao bliže Bogu, niti bilo kojem drugom nadnaravnom biću, i to mi je sasvim OK. Umjesto toga, osjećao sam apsolutni mir u svojoj glavi, mjestu u kojem je dosad vladao košmar.”

Još 1984. kemičar Ken Nelson opisao je utjecaj psihodeličnih droga na sljedeći način: “Postanete kompletno apsorbirani u kompleksan kemijski događaj koji karakterizira overload misli i percepcije, zapravo raspadanje vašeg ega i gubitak vrijeme-prostor kontinuuma”, što je stvorilo opis ovakvih iskustava kao “smrt ega”, a koji je Centar za istraživanje psihodelika i svijesti na Sveučilištu John Hopkins definirao kao “kompletan gubitak subjektivnog identita”.

Zastrašujuće je koliko raste brojka osoba koja se prepušta takvim iskustvima s obzirom na mnoge potencijalne negativne efekte: mogući razvoj mentalnih bolesti, psihoze, panični napadaji, anksioznost, pa na kraju dana i gušenje povraćanjem do smrti. Postoji mogućnost pojave “sindroma serotonina”, u kojem serotonin preplavi mozak u mjeri da prouzroči napadaje, hipertermiju i ako se pravovremeno ne reagira – smrt. No još je više zastrašujuće to da u ovoj eri najvećeg bogatstva u povijesti svijeta oni najbogatiji doživljavaju toliko emocionalno i psihičko nezadovoljstvo da se okreću ovakvim rješenjima u mjeri da bi ona mogla postati – sastavni dio naših godišnjih odmora.

Fotografija: Silo Wellness PR