Ne samo da su obilježile pandemijsku godinu s velikim rastom popularnosti, kako u dizajnerskim kolekcijama tako i u farmaceutskoj industriji, nego mnogi vjeruju da su gljive rješenje za spas planeta. Zagrebali smo dublje ispod površine ovih čudesnih organizama i pokušali saznati kako bi to mogle spasiti, pa makar modnu industriju

Kad se početkom prošle godine svijetom počeo širiti koronavirus, potraga za suplementima koji grade imunitet skočila je u nebesa. I prije pandemije, popularni lifestyle gurui predvođeni Gwyneth Paltrow propovijedali su o važnim benefitima gljiva kao što su chaga ili reishi za imunitet, opuštanje i dobar san. Ne zaboravimo i da se penicilin dobiva iz zelene plijesni kistca, vrste gljiva mješinarki. Ipak, u Velikoj Britaniji potraga za gljivama narasla je za 20 posto baš tijekom prvog lockdowna u proljeće 2020. godine.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 17: Timothée Chalamet attends the Dune Photocall in London ahead of the film's release on 21st October in central London on October 17, 2021 in London, England. (Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for Warner Bros. Pictures and Legendary Pictures)
Timothee Chamalet u Stelli MacCartney

Gljivama je popularnost u protekloj godini rasla i na drugim poljima. Netflix je tijekom ljeta široko dostupnim učinio genijalan dokumentarac iz 2020., Fantastic Funghi, koji je režirao Louie Schwartzberg, a pripovijedala oskarovka Brie Larson. Film nas uvodi u čudesan svijet gljiva, a velikim se dijelom fokusira i na halucinogene gljive odnosno istraživanja prema kojima one mogu pomoći u liječenju depresije i PTSP-a. Forbes piše da se s dolaskom pandemije sve više govori o benefitima gljiva ili točnije psihodeličnog alkaloida psilocibina, u psihološkom liječenju, a Oregon je u listopadu prošle godine postao prva zemlja koja je legalizirala psilocibinske gljive koje ga sadrže za korištenje u terapeutske svrhe.

A osim ljudskog zdravlja, gljive bi mogle spasiti i okoliš. Dokumentarac se kratko osvrće i na gljive koje se koriste u čišćenju izljeva nafte, ali najviše se fokusira na micelije. Radi se o vegetativnom dijelu gljiva koji čini razgranata struktura tzv. hifa. Osim što uz pomoć micelija gljive apsorbiraju hranjive tvari iz okoline, oni igraju ključnu ulogu u razgradnji. Upravo zbog te svoje sposobnosti mogu se koristiti kod čišćenja naftnih izljeva, a mogu razgraditi i različite vrste pesticida. 

Micelij je dio gljive koji bi ključnu promjenu mogao unijeti u modnu industriju, drugog najvećeg zagađivača svijeta. Naime, nekoliko tvrtki koje se bave inovacijama, a koje predvode Bolt Threads i MycoWorks, razvile su biorazgradivu vegansku kožu upravo od micelija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bolt Threads (@boltthreads)

Stella McCartney cijelu je svoju kolekciju za proljeće 2022. posvetila upravo gljivama. Osim što ih je doslovno prikazala u obliku printa (Timothee Chalamet već je nosio odijelo s tim printom na premijeru Dine u Londonu u listopadu), prikazala je i prvu torbu od Mylo kože koju radi Bolt Threads.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 04: (EDITORIAL USE ONLY - For Non-Editorial use please seek approval from Fashion House) A model walks the runway during the Stella Mc Cartney Spring/Summer 2022 show as part of Paris Fashion Week on October 04, 2021 in Paris, France. (Photo by Kristy Sparow/Getty Images)
Stella McCartney veganska Frayme torba

Radi se o umjetnoj koži od spomenutih micelija gljiva koji se uzgajaju u laboratoriju pri čemu se ne koristi voda, a struje je potrebna tek minimalna količina. One se potom obrađuju i prešaju u vegansku kožu koja izgleda baš poput prave.

Hermes x MycoWorks torba od micelija
Hermès x MycoWorks torba od micelija

Osim McCartney, JW Anderson ove je sezone gljive stavio na pulovere, Iris Van Herpen posvetila im je cijelu svoju haute couture kolekciju za ljeto 2021., a Hermès je napravio povijesnu promjenu u svom načinu rada koristeći gljive. Ta luksuzna tvrtka poznata po kožnatoj galanteriji svoju je putnu torbu Victoria u ožujku predstavila u varijanti od MycoWorks veganske kože od micelija. Velik je to korak, ali i snažna poruka cijeloj industriji kad dolazi od jednog diva poznatog po pravoj koži kao što je Hermes.

Iris Van Herpen Roots of Rebirth kolekcija posvećena gljivama
Iris Van Herpen Roots of Rebirth kolekcija posvećena gljivama

Neki će se zagovornici prave kože pozvati na njezinu održivost jer se najčešće iskorištava kao nusprodukt mesne industrije koji bi inače završio na otpadu. No, činjenica je da se u njenoj daljnjoj proizvodnji koriste boje i kemikalije koje štete okolišu i ljudima koji s njom rade, a gotov proizvod više nije biorazgradiva koža kakva je bila na početku. I sve to, a da dobrobit životinja nismo ni spomenuli. Koža od micelija gotovo je potpuno ugljično neutralna pa se čini da bi gljive zaista mogle spasiti, ako ne cijeli svijet, onda barem modnu industriju.

 

Fotografije: Tim P. Whitby/Kristy Sparow/Karl Prouse/Getty Images, Hermès PR, @fungiwoman boltthreads @chad.dot fashion.biologique/Instagram