U moru zastrašujućih vijesti vezanih za klimatsku krizu, neke pozitivne novosti barem  malo vraćaju optimizam

Europska komisija objavila je krajem prošloga tjedna svoje dugoočekivano izvješće u vezi s
„Energetskom unijom“. Ovo je prvi put da je takvo izvješće napravljeno nakon potvrde Europskog zelenog sporazuma, koji služi kao zakonodavna osnova tranzicije ka zelenijoj Europskoj uniji. Izvješćem se predviđa da će EU premašiti vlastite ciljeve vezane za obnovljive izvore energije, koji je bio taj da se koristi 20 % svoje energije iz obnovljivih izvora do 2020. i najmanje 32 % do 2030. godine.

 Izvještaj pokazuje da obnovljivi izvori energije u Europskoj uniji (uključujući i Veliku Britaniju koja je, kako znamo, izašla iz EU-a) igraju sve važniju ulogu i očekuje se da će nastaviti trend u sljedećim godinama.

Izvještaj pokazuje da obnovljivi izvori energije u Europskoj uniji (uključujući i Veliku Britaniju koja je, kako znamo, izašla iz EU-a) igraju sve važniju ulogu i očekuje se da će nastaviti trend u sljedećim godinama. Globalno smanjenje troškova energije vjetra i sunca pomoglo je povećati udio obnovljive energije u 27 država članica na 18,9 %. Cilj 1/5 udjela čiste zelene energije nadohvat je ruke Europske unije. Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za Europski zeleni dogovor, izjavio je sljedeće:

”Energetski sektor igra presudnu ulogu u smanjenju emisija i postizanju Europskog zelenog sporazuma. Današnje izvješće o stanju energetske unije pokazuje napredak koji postižemo, kao i izazove i prilike pred nama.”

”Ulaganja i reforme koje smo pokrenuli trebaju potaknuti zeleni oporavak i dovesti nas na pravi put da do 2050. postanemo klimatski neutralni”, dodao je. Povjerenik za energetiku Kadri Simson rekao je kako su „Nacionalni energetski i klimatski planovi ključan alat za naš rad s državama članicama u planiranju politika i ulaganja za zelenu i pravednu tranziciju. Sada je vrijeme da ove planove pretvorimo u stvarnost i iskoristimo za izlazak iz krize Covid-19 s novim radnim mjestima i konkurentnijom energetskom unijom.”

 

Kako bi se ispunili europski ambiciozni klimatski ciljevi, izvještaj se fokusira na šest tehnologija koje će europskim kućanstvima i industriji morati pružiti čistu obnovljivu energiju do 2030. i 2050. Baterije i pametne mreže, slične onima koje je u Australiji izgradio Tesla Motors Elona Muska tvrtka će igrati ključnu ulogu pored Sunčeve energije, kopnenog vjetra, oceanske energije i vodika.

Europska komisija je, osim toga, objavila strategiju za val obnove kako bi poboljšala energetsku učinkovitost zgrada.

Cilj Komisije je da se u sljedećih deset godina barem udvostruče stope obnove pa samim tim osigura veća energetska učinkovitost i učinkovitost resursa.

Tako će se poboljšati kvaliteta života u zgradama, smanjiti emisije stakleničkih plinova u Europi, potaknuti digitalizacija te ponovna uporaba i recikliranje materijala. Do 2030. moglo bi se obnoviti 35 milijuna zgrada i otvoriti do 160 000 dodatnih zelenih radnih mjesta u građevinskom sektoru.