Kada se Graziju pita za listu najdražih hrvatskih dizajnera, Marija Kulušić je bez sumnje već godinama pri vrhu liste

Njezina estetika simetričnih linija, stroge funkcionalnosti, pročišćenih formi, raznolike kombinacije tekstura obojane najčešće sivom i bijelom bojom… ima mnogo obožavatelja uz nas. Od struke do tržišta. Štoviše, ove godine je dospjela među 13 dizajnera iz cijelog svijeta koji su dobili priliku biti u programu Maison Mode Méditerranéea, prestižnog modnog inkubatora. No s obzirom na situaciju pandemije i potresa u Zagrebu, trenutno se nalazi u svojoj obiteljskoj kući gdje se zbog nedavnih događanja morala preseliti, a tamo je odlučila prije svega, ne biti stroga prema sebi. Što je i naš savjet svima!

“Od kad su krenule strože mjere i zabrane moja rutina je sve samo ne stroga. Stres radi potresa te iseljavanje iz stana ostavili su traga stoga se trudim biti blaga prema sebi i ne tjeram se da mi obaveze budu pod ‘moram’ svaki dan. Zaista se ponašam onako kako mi u trenutku odgovara. Vježbam ako sam raspoložena za to, no ako je lijep dan radije odem u šetnju ili ga provedem u dvorištu jer sam trenutno u obiteljskoj kući u periferiji gdje mogu nesmetano šetati bez da ikoga sretnem. Cijenim što u tom komadu prirode provodim karantenu jer djeluje opuštajuće na sva moja osjetila. Kuham svaki dan, posebno deserte koje nisam prije isprobala. Večer je rezervirana za filmove, serije i knjige.”

Čitam… 

Jansonova povijest umjetnosti, Anthony F. Janson i Horst Woldemar Janson

Nedavno sam na poklon dobila dugo priželjkivanu knjigu koju preporučujem svima koje u bilo kojoj razini zanima povijesti umjetnosti, ovo je jedina enciklopedija koju trebate. Tu ćete naći sve o likovnoj umjetnosti i arhitekturi. 

1984, George Orwell

U trenutnoj situaciji suočavanja sa pandemijom i potresom, imaginarno totalitarno društvo Georgea Orwella uopće se ne čini tako nemogućim. Ovu knjigu bi po mom mišljenju svatko trebao pročitati barem jednom. 

Male žene, Louisa May Alcott

Potpuna suprotnost prve dvije, opuštajuća i topla knjiga o skromnoj obitelju punoj ljubavi, idealno je štivo prije spavanja. 

Exponto i Nemiri, I. Andrić

Ovome se uvijek vraćam. Opisuje psihičko stanje pisca koji propitkuje smisao vlastite egzistencije, pisana u samoći tamnice i pomalo prigodna za situaciju u kojoj se nalazimo. 

Gledam…

Our planet

Ovaj dokumentarac ostavlja bez daha s bezbroj nestvarnih prizora koje nikad prije nismo imali prilike vidjeti ulovljene kamerom. Ima tu i scena koje svjedoče o tome što je naše ponašanje prouzročilo i što to znači za životinjski i biljni svijet. Posebno mi je bila potresna scena s morževima. 

Little Dorrit

Prema knjizi Charlesa Dickensa, ova serija prati težak život djevojke koja živi s ocem u zatvoru, no njezin život se drastično mijenja povratkom i otkrivanjem prave istine. Meni su ovdje posebno zanimljivi kostimi. 

John Adams

Posljedna serija koju sam pogledala, povijesne tematike, govori o najvažnijim godinama američke povijesti, a dotiče se i života aristokracije u Europi. 

Unortodox

Serija koja daje mali uvid u jednu zajednicu te nas osvještava koliko tolerancije trebamo jedni za druge te kakve sve razlike postoje među nama, kojih uglavnom nismo svjesni. 

La grande belleza

Film u kojem glavnu ulogu ima grad Rim dovoljan je razlog da ga pogledate.