Dizajnerica nakita Maja Miletić uvijek nas inspirira. Nježna, povučena s iznimno dobrim ukusom za glazbu i naravno – nakit, otkrila nam je kako provodi ove dane.

Maja je jedna od onih ljudi koji rade od doma i kako bi to mogla uspješno, mora znati organizirati svoje vrijeme i izdvojiti sate za rad u svom studiju kod kuće. Uz dva živahna sina, bez vrtića, rad za Mammii Jewellery svakako je izazov. Ipak, uhvatila je vremena otkriti nam kako izgleda njen dan, koje serije gleda, što čita i sluša, ali i kako priprema svoju prvu malu zbirku poezije.

Što radim…

Budim se dosta rano jer moji dječaci funkcioniraju kao mali pijetlovi, samo što osim kukurikanja slušam jako puno ideja za dan, što misle, što žele i što se dogodilo jučer. I to sve s tankim piskutavim glasićima, prije prve kave. Radim im doručak, sebi kavu i čaj, tražimo crtiće ili slažemo legiće. Pravim mali ručak u 12 jer su tako navikli u vrtiću, a stalno jedu. Kasnije napravim i veliki ručak i molim ih na koljenima da pojedu do kraja.

Puno smo u vrtu, imam jako puno prekrasnog cvijeća i nisam zaslužna za sve to, ali moram primjetiti da mi to dobro ide, da se kvalitetno umorim i istinski uživam. Pokušavam se ponašati kao pisci po onoj slavnoj ‘write what you know’. Zato, ne radim si pritisak oko rada s različitim materijalima i ne očekujem da ću puno vremena moći provesti za radnim stolom dok vrtići ne rade kako treba.

Zato, fokusiram se na ono čemu imam pristup, trudim se da me to veseli, i stavljam to u neki kontekst koji bi ranije više priličio nekom poslovnom pothvatu ili projektu. Sada jako puno snimam cvijeće i faze cvatnje i dokumentiram ih. Želim napraviti lijepim sve na što mogu utjecati, želim svojim dečkima napraviti oazu mira.

Puno snimam i razmišljam o tehnikama rada, o novim alatima i super finom zlatnom mammii nakitu… Radim što više mogu i nekim čudesnim čudom, puno pišem.

Nekako se dogodilo da odjednom radim na maloj zbirci poezije, jednoj dužoj i dvije kratke priče. Pisci će u tome prepoznati osobu sa vrlo malo iskustva. Ipak, jednostavno se izljeva, a ja zapisujem. Nemam vremena za sve to, ali me progoni i pišem u mobitel kad god stignem i kasnije to prenosim i proširujem.

Slušam…

Stalno tražim i ‘kopam’ po novoj muzici i beskrajno uživam u tome jer glazbu obožavam.

Volim ove ljude i ekipe: Yves Tumor, Anderson Paak, Mac Miller, Brent Faiyaz, BadBadBadNotGood, Alfa Mist, Khruangbin…

Gledam…

Vrlo malo, zato ću spomenuti neke od klasika koje volim…

Matrix 1. dio, Život drugih, Žena kojoj sam čitao, Interstellar, Call me by your name…

Svidio mi se Lady Bird, gluma je izvrsna i cijela atmosfera nekako poznata.

Dojmio me se Get Out. Uncut Gems je bio prava vožnja, preporučam svakom tko može izdržati malo nervoze.

OA je fantastična serija i možete ju naći na Netflixu. Ja sam slaba na takve SF priče i oduševim se kad naiđem na nešto sa gomilom referenci na razne znanstvene teorije, Junga i pojam sjene u ljudskoj psihi. Dark je izvrsna serija.

Brat i sestra mi stalno govore da moram pogledati The Greatest Showman i Jojo Rabbit pa širim informaciju.

I da, postoje neki filmovi koji su za ekipu, točnije za mog brata i mene. White Chicks smo pogledali možda 10 puta, Napoleon Dynamite i The night at the Roxbury. Klasici komedije.

Čitam…

Sada najviše čitam istraživanja povezana s otkrićima kvantne fizike jer me to beskrajno zabavlja i nalazim neki smisao. Kad god je moguće nađem audio verzije jer je to skoro jedini način da to upijem- dečki mi ne daju čitati, a ‘slobodo vrijeme’ koristim za rad.

Obožavam čitati a neki od najdražih pisaca su mi Amos Oz, Fromm, Arundhati Roy i to posebno njena knjiga Bog malih stvari. Volim Huxleya i njegov Otok, Beskrajnu priču Michaela Endea koja je predstavljena kao dječja knjiga, ali mislim da je puno dublja. Suskindov Golub je odlična knjižica, a priča o čovjeku koji samo želi pod svaku cijenu izbjeći interakciju s ljudima. Prigodno za ovo vrijeme…

Ugasila sam…

Vijesti. Pogledam minimalno ono što je važno, posebno ranije kad je karantena bila stroža i kad je svaki dan bio upitan broj oboljelih i što će to donijeti. Čak i tada sam minimalno pogledala okvirne upute. Kod nas se ne slušaju vijesti nego moja ili dječja muzika, eventualno neka predavanja koja pratim.

Minimizirala sam društvene mreže, objavim nešto što me oduševilo ili razveselilo i nikako se ne upuštam u rasprave i dubioze.

Foto: Instagram @_majamiletic_