Ako ste u potrazi za nečim posebnim na domaćoj modnoj sceni, svakako pozornost posvetite Loreti Gudelj

Loretin brend Loré privlačan je, zabavan te dizajnerski i stilski jako dobro izveden, zato ne čudi da je primjerice otvorila posljednji Ljubljana Fashion Week. No ono što nas je posebno privuklo Loreti jest njezina svestranost i balansiranje više zanimanja odjednom, pa smo se tako posebno zainteresirali na koje je sve načine Loreta provodila protekle dane.

“Iskreno, mislila sam da će mi novi način života puno teže pasti, ali zasad sam se uspjela organizirati i napraviti novu dnevnu rutinu. Kako s prijateljima imam školu stranih jezika Polyglotte Institute imali smo sreću da smo posao uspjeli odmah preusmjeriti online i voditi nastavu neometano. Pronašla sam motivaciju u kombiniranju edukativnih programa, istraživanju metoda te gledanju španjolskih didaktičkih  webinara tako da sam sretna da sam usvojila i neka nova praktična znanja koja ću nadam se primijeniti i u budućnosti. Modu sam jednostavno stavila na stranu te se zadržim na povremenom moodboardu za neku od ideja. Kako će to sve skupa izgledati u budućnosti nisam sigurna kao niti hoće li moda egzistirati na sličan način. Mnogi od nas razmišljaju o zaokretu pa će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati doba nakon virusa. U ovo hektično vrijeme trebate dopustiti sebi da se osjećate kako god vam je prirodno. Imam prijateljice koje su jako dobro, ali i one koje prolaze depresije i sve je to ok. U redu je biti tužan, neproduktivan i doći k sebi od velikih promjena. Treba slušati sebe i svoje tijelo, ja primjerice oduvijek bolje reagiram s punim rasporedom tako da sam to i sad nastojala zadržati, a ove su neke od njih.” 

Napravi lijepi ritual iz dnevne sitnice 

Dolazi lijepo vrijeme, međutim trudimo se svi i dalje ostati doma kako bismo zaštitili starije i rizične skupine. Sredi balkončić ili mjesto kraj prozora uz neku biljku, uzmi knjigu koju odavno želiš pročitati, napravi kavu, čaj ili smoothie i uživaj u onome za što nemaš često vremena.Ja trenutno čitam Kradljivicu knjiga Markusa Zusaka u španjolskom izdanju koju su mi poklonili učenici na za Božić.  

Skuhaj nešto novo

Na Pinterestu i Instagramu ima bezbroj ideja za nove recepte, pronađite neki koji vam se sviđa i skuhajte ga za sebe ili/i ukućane. Moja prehrana je plant based i toga se nastojim držati i u karanteni pa vam zato mogu preporučiti zdraviju (iako ne u pravilu :)) opciju. Moje omiljene stranice za inspiraciju su Bosh i So vegan jer imaju recepte s par sastojaka i vrlo su jednostavne. 

Trening i kretanje ipak pomažu 

Mjesec dana nisam radila ništa i nisam se osjećala baš najbolje. Nakon toga uvela sam 2 treninga triput tjedno kod dvoje divnih prijatelja i trenera online. Sat vremena vježbam kombinaciju yoge i pilatesa i nakon toga odličan intervalni trening (hvala Haidi Stojković i Elviru Halilagiću). Ima puno besplatnih i pristupačnih online opcija, aplikacija, youtube videa i Pinterest turoriala, napravite nešto što vas od ponuđenog veseli. Kretanje je osjetljiva tema, međutim nastojim ipak izići triput tjedno. Hodanje odradim u 7 ujutro kada je grad prazan ili nakon nastave u 10 navečer. Svi znamo kako se treba ponašati, koje mjere zaštite primijeniti i potruditi se ne dovesti u opasnost svoje i tuđe zdravlje. Kad hodam primijenim trik prijateljice i nosim traku pa odradim i par vježbi za ruke.

Nauči novi jezik ili obnovi one koje već znaš

Zadala sam si svakodnevno vježbanje francuskog. Kako znam da se neće dogoditi duže sjedenje nad knjigom odredila sam si dnevnu rutinu od 20 minuta kada riješavam vježbenice s vokabularom i gramatikom. Online je dostupno više online tečajeva, moj prijedlog je da bacite pogled na Rosetta Stone , Babbel, Fable Cottage , Conjueguemos, iCulture i Mango.

Igranje društvenih igara i Netflix varijacije

Kako većinu dana zbog posla gledam u ekran, van toga se nastojim opustiti bez tv-a i s obitelji igram društvene igre. Ipak, pogledala sam seriju “Tiempo entre costuras” bazirano na romanu Maríe Dueñas. Dostupna je besplatno na Daily motionu , a Fraktura je izdala i roman spisateljice u prijevodu Silvane Roglić, svakako preporučujem.

Organiziraj ili upiši online tečaj/ tutorial 

Kada je počela karantena odlučila sam donirati tečaj španjolskog jezika za prijatelje. Nekoliko mojih prijatelja je napravilo isto i trudimo se provesti kvalitetno online vrijeme uz zezanciju. Primjerice, ja idem nedjeljom na tečaj dizajna kod Iskre, prijateljice koja je studirala dizajn u Danskoj te je zanimljivo upoznati ljude iz različitih dijelova svijeta koji su se prikopčali u grupu i naučiti nešto novo o dizajnerskim programima. Također, meni omiljena Domestika  ima super tečajeve pa sam odlučila upisati Serrinu Ilustraciju. Na Domestiki imate pravo na popust na prvu kupnju te za 10 dolara možete upisati jedan od tečajeva, te često imaju ponudu paketa na kojima možete uštediti novac. 

Nauči nešto u umjetnosti

Kako sam uz hispanistiku završila povijest umjetnosti uvijek bacim oko na neki zanimljiv tečaj. Na Courseri MOMA organizira nekoliko zanimljivih programa, a pojedini muzeji poput madridskog Prada organiziraju i vlastite. Ako ste pak kreativniji možete sudjelovati u challengeu i oživjeti umjetnička djela.

Mala trik aplikacija za dnevnu produktivnost

Nedavno sam otkrila Tally  koji mi je super za dnevnu organizaciju vremena, u aplikaciju možete unijeti baš sve, od čišćenja do bilo kakve dnevne aktivnosti. U ovo doba pomaže za malu motivaciju i zadovoljstvo napravljenim.