Ima li išta bolje od sunčanih proljetnih (a uskoro ljetnih) večeri, u omiljenom društvu i s martinijem u ruci? Hm, jedino bolje što nam pada napamet je taj martini iskoristiti za pripremu omiljene nam talijanske delicije – paste.

Nije neka novost da alkohol koristimo u pripremi jela. Pa, samo se sjetite da vrhunski kuhari koriste vino kako bi jelo dobilo onaj istančan okus, a i Gigi Hadid je podijelila sa svijetom svoje omiljeno jelo – Penne alla vodka, ili ti ga pastu s votkom.

No, čini se da je ove sezone tron preuzela Dirty Martini tjestenina. Dirty Martini pasta novi je ljetni hit obrok, bar ako pitate Tik Tok, ali, bome se ni mi nećemo žaliti na ovaj gastronomski prijedlog.

Ovaj recept proslavila na Tik Tok blogerica Emily Eggers (@legallyhealthyblonde) koja je prije nekoliko tjedana sa svojim pratiteljima otkrila, možemo reći poprilično zanimljiv način za iskoristiti votku, gin, zelene masline i limun. Recept je izazvao pravi boom, pa tako video trenutno broji nešto više od 800 tisuća pregleda.

Što se nas tiče, naša ljubav prema martiniju i isprobavanju novih recepata bila je dovoljna da malo istražimo što je sve potrebno za ovo jelo. 

Sastojci:

  • tjestenina
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 5-7 maslina bez koštica
  • 1 žlica limunove korice
  • 1-2- žlice rasola (tekućine) od maslina
  • 2 žlice gina ili votke
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar po želji
  • nasjeckani peršin
  • naribani sir / parmezan

Priprema: 

  • U lonac stavite kuhati tjesteninu. Dok se tjestenina kuha, lagano nasjeckajte zelene masline. 
  • U posebni lonac dodajte maslinovo ulje i stavite na laganu vatru. Popržite češnjak, koricu limuna i zgnječene masline dok često miješajući (3 – 4 minute).
  • Dodajte votku ili gin te rasol od maslina, tjesteninu i ½ šalice vode u kojoj ste kuhali tjesteninu. Kuhajte, neprestano miješajući i dodajući još vode u kojoj ste kuhali tjesteninu po potrebi dok se tjestenina ne prekrije, a umak postane kremast. 
  • Umiješajte parmezan, peršin i maslac dok se maslac ne otopi. Nakon toga posolite po želji. I voila! Prije posluživanja pospite jelo još parmezanom. 
  • Posljednji, ali ne manje bitan korak. Ne zaboravite uživati u jelu i čašici martinija!
@legallyhealthyblonde🍸🫒🍸🫒🍸🫒 dirty martini pasta 🙂♬ original sound – @legallyhealthyblonde | emily

Foto: Emily Eggers