Ne rade kafići, ne rade noćni klubovi, nema evenata i velikih druženja, ali vi svejedno možete popiti dobar koktel i kod kuće. Cure iz Karibu Kaaawe nam donose kratak opis kako sami možete pripremiti espresso martini, a ovog puta su ga napravile u suradnji s Fine stvari!

Znate li kako je ovaj napitak uopće nastao? Espressso martini osmislio je Richard Bradsell u osamdesetim godinama prošloga stoljeća. Priča, naime, ide ovako, mlada dama je pristupila Richardu koji se u datom trenutku nalazio u šanku bara s uzrečicom: “Wake me up and then f**k me up!” Richard je odmah posegnuo za šalicom svježeg espressa, likerom od kave i votkom koja je u tom trenutku bila jedno od najpopularnijih pića te napravio koktel danas znan kao Espresso martini.

Za ovu prigodu, mi smo recept za pripremu espresso martinija malo izmijenili te smo koristili:
• Aviation gin,
• kavu voćnih nota s područja Etiopije, ovoga puta to je bila specialty kava pržena od strane berlinske pržionice Fjord coffee koju možete pronaći na web shopu Karibu Kaaawae,
• amaretto,
• šećerni sirup,
• keksići od badema.

Kako biste svi mogli pripremiti ovaj napitak, espresso pripremu kave smo zamijenili s moka aparatom koji većina od vas ima kod kuće. Moku je prije stotinjak godina izumio Alfonso Bialetti. Kako pripremiti moku, a da pritom dobijete kavu prožetu traženim aromama i kremom, pročitajte naš recept u kojem smo opisali detaljnije pripremu kave pomoću moka aparata.

Osim gore navedenih sastojaka trebat će vam i shaker za koktele. U shaker pomiješajte gin, kavu pripremljenu u moki, amaretto i šećerni sirup te miješajte sve sastojke nekih 30-ak sekundi. Rezultat će vam biti fini pjenasti napitak. Espresso martini poslužite u prethodno ohlađenoj staklenoj čaši za martini. Sve ovo možete vidjeti i u videu na Instagram profilu Karibu Kaaawe.

flash!

Brend pod nazivom Karibu Kaaawa nastao je krajem 2017. godine, zajedno s coffee shopom na zagrebačkoj Trešnjevci. Cilj im je približiti scenu vrhunske kave, eng. specialty coffee, u Hrvatskoj i promovirati pržena zrna kave malih europskih pržionica. Njihov webshop vrhunskih kava prvi je u Hrvatskoj i regiji koji nudi različite vrhunske arabice iz malih pržionica diljem Europe. Sve te različite kave koje pripremaju u njihovom kafiću na espresso aparatu, vi kod kuće možete pripremiti kao tursku kavu, u moka ili French press aparatima.

Pratite Grazia.hr i dalje jer ćemo u narednim tjednima saznati što sve s kavom možemo kod kuće.