Ana i Ivana iz Karibu Kaaawe u svojoj redovnoj kolumni za grazia.hr “časte” nas ukusnim receptima u kojima se neke nove stvari divno spajaju s kavom. Prije koji mjesec to je bio koktel espresso martini, a danas su na redu kava i keksi.

“Kao i mnoge naše suradnike i Mirtu smo upoznali na našoj terasi. Ona je arhitektica koja se kroz život, po putu, zaljubila u slastičarstvo, konkretnije, u kekse – cantuccine. Ideja za suradnju i sinergija između Karibu kaaawe i keksa Miscotti brzo se rodila i naš projekt co-brandiranja finih slastica je krenuo.” Kako kažu, hrskavi keksić Mirte Atlije kojeg smo upoznali krajem prošle godine naprosto je pozivao da ga se upari s finom kavom. “Kroz koji dan će ovi prefini keksi ugledati svjetlo dana na našem web shopu, a u međuvremenu vam donosimo priču o njima kao i recept.”

Cantuccini povijest

Prije svega, malo povijesti ove slastice. Poznavateljima gastronomije i zaljubljenicima u talijansku hranu koncept je zasigurno poznat – hrskavi keksi, najčešće s bademima i pokojim začinom. To su biscotti ili cantuccini. Kao mnogo toga nastalog stoljećima prije, njihova je funkcija prije svega bila praktična – Rimljanke su radile kekse velike nutritivne vrijednosti koji su imali dugi rok trajanja jer su trebali izdržati dug put rimskih legionara. Zato su biscotti pečeni dvaput: prvo se peku u formi štruce, a potom režu u oblik keksa i još jednom peku kako bi se dodatno prosušili. Njihova suha struktura dobiva smisao ako vam uz njih, tradicionalno, posluže desertno vino Vin Santo. Vino bi se odmah upilo u kekse i ispunilo ih svojom finom voćnom aromom i, poput čarolije, tvrdi keksi odjednom postaju aromatični i tope se u ustima. Vin Santo nije svima bilo dostupno, ali, srećom, sastojci za kekse jesu. Tako su se biscotti vrlo brzo proširili i izvan Italije, ali u ulozi pravog deserta.

Mirtina priča o kavi i keksima

“Jedna sam od onih kojima jutro beskompromisno počinje kavom. Ta ljubav traje još od sredine osnovne škole, kada mi je gorki okus nadjačala želja da se pridružim obiteljskom ritualu ispijanja jutarnje kave za koji se uvijek našlo vremena. Vrlo brzo naučila sam cijeniti tu slatkoću i aromu i kava je postala moje jutarnje društvo, partner u učenju, predah od posla. Još od prvih verzija Miscotta bilo mi je jasno da savršeno pašu uz kavu, a svaka je iduća varijanta to i potvrdila. S vremenom sam se ohrabrila pa sam u osnovnu smjesu počela, osim badema, lješnjaka ili čokolade, dodavati i suho voće, kakao, cimet, chili… Ideje su navirale same od sebe i odlučila sam ih podijeliti i s drugima, odlučila sam da se time želim ozbiljno baviti. Imajući na umu Karibu Kaaawu, koji na divan način promoviraju najfinije kave i omogućuju da svakodnevno uživamo u biranim aromama i okusima, htjela sam svoje keksiće uvesti u dobro društvo. Uz ugodan razgovor (uz kavu, naravno!) na predivnoj osunčanoj terasi započelo je jedno divno prijateljstvo.

Kako bih dodatno istaknula povezanost slastica i kave, osim Miscotta, osmislila sam recept za keksić od kakaa i kave i to u obliku zrna kave. Tek nešto veći od kockice šećera, ovi su keksi umjereno slatki, s notama čokolade i kave u pozadini. Savršen hrskavi zalogaj uz vašu jutarnju (ili popodnevnu) kavu!

Ideja združivanja Miscotta i kave nastala je imajući na umu onaj divan osjećaj kada u mislima ostavimo sve dnevne brige, zaustavimo kazaljke sata, opustimo se – u društvu ili sami – i prepustimo uživanju uz divne arome kave i hrskavi mirisni keksić. Ako je takvih trenutaka malo u danu, možemo ih bar učiniti posebnima!” Zato, u nastavku pronađite jedan super slatki recept.

Miscotti s pistacijama i tamnom čokoladom

Sastojci za kekse

150 g šećera
60 g maslaca
2 jaja
205 g brašna
60 g kakaa
1/2 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
90 g očišćenih neslanih pistacija
90 g tamne čokolade

Sastojci za glazuru

150 g tamne čokolade
2 žlice ulja
sjeckane pistacije

Priprema

1. Pjenasto izmiksati šećer s maslacem sobne temperature.
2. Dodati jedno po jedno jaje i sjediniti.
3. U zasebnoj posudi prosijati brašno s kakaom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
4. Suhim sastojcima dodati pistacije i tamnu čokoladu isjeckanu na komadiće.
5. Smjesu brašna, kakaa, pistacija i čokolade dodati u smjesu šećera, maslaca i jaja i kratko promiješati dok se smjese ne sjedine.
6. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Zagrijati pećnicu na 170°C.
7. Smjesu za kekse podijeliti na 4 podjednaka dijela, svaki dio oblikovati u štrucu/valjak i malo pritisnuti gornju stranu. Što je valjak širi, keksi će biti veći. Smjesa će se raširiti u pećnici, pa štruce trebaju biti međusobno udaljene.
8. Peći 25 do 30 min dok smjesa ne bude čvrsta na dodir i dok se cijela štruca ne bude mogla pomaknuti s papira. Izvaditi pečene štruce i smanjiti temperaturu pećnice na 150°C.
9. Ohladiti štruce na plehu ili rešetki za hlađenje i nakon desetak minuta oštrim nožem rezati “šnite” debljine cca 5 – 10 mm, po želji. Za duže kekse rezati štruce pod kutem.
10. Poslagati izrezane kekse na pleh za pečenje i peći 6 do 7 min. Ako su keksi veći, potrebno im je više vremena tijekom drugog pečenja. Preokrenuti svaki keks i ponovno peći isto vrijeme. Keksi će biti to hrskaviji što se duže peku.
11. Za glazuru otopiti čokoladu s dvije žlice ulja. Pečene kekse do pola umočiti u glazuru, složiti na papir za pečenje i posuti sjeckanim pistacijama. Ostaviti da se keksi ohlade, a glazura stegne.
12. Čuvati u limenoj kutiji ili zatvorenoj posudi i po želji poslužiti uz kavu ili čaj.

Dobar tek!

flash!

Brend pod nazivom Karibu Kaaawa nastao je krajem 2017. godine, zajedno s coffee shopom na zagrebačkoj Trešnjevci. Cilj im je približiti scenu vrhunske kave, eng. specialty coffee, u Hrvatskoj i promovirati pržena zrna kave malih europskih pržionica. Njihov webshop vrhunskih kava prvi je u Hrvatskoj i regiji koji nudi različite vrhunske arabice iz malih pržionica diljem Europe. Sve te različite kave koje pripremaju u njihovom kafiću na espresso aparatu, vi kod kuće možete pripremiti kao tursku kavu, u moka ili French press aparatima.

Pratite grazia.hr i dalje jer ćemo u narednim tjednima saznati što sve s kavom možemo kod kuće.