Urnebesna serija “Derry Girls” zanimljiva je na toliko razina da je naprosto to teško opisati. Stiže treća sezona i jedva čekamo vidjeti kako će opravdati to što je nazivaju jednom od najboljih teen serija ikada

Ne, ne napadamo “Sex Education”, prema kojem njegujemo jednu posebnu ljubav. No jako nas je razveselila vijest da irski sitcom, koji je poprilično popularan na Netflixu, ipak stiže u obliku treće sezone. Iako su se brojni obožavatelji bojali sudbine ove duhovite i brutalno iskrene priče o četiri tinejdžerice koje odrastaju u Sjevernoj Irskoj krajem 90-ih.

U srcu “Derry Girls” je specifična djevojka Erin koja obožava pisati, Orla, svemirska kadetkinja, buntovnica Michelle i pomalo naivna i oprezna Clare. Sve one idu zajedno u žensku školu i koliko god bile različite, imaju nevjerojatnu sinergiju koja vas navlači da pogledate sljedeću epizodu i otkrijete što stoji iza cinkarenja u školi i kuda će se sljedeće ova škvadra zaputiti. Ah da, tu je i James, Erinin rođak koji im se prikrpao.

Nova sezona serije "Derry Girls"

“Derry Girls” usredotočuje se na onaj dio života kada se u vrijeme puberteta sve čini nevjerojatno važnim. Poput poljubaca, tračeva, koncerata, ljutnje na prijatelje, no sve to upakirajte u kontekst etnoreligijskog sukoba u Sjevernoj Irskoj zvani “The Troubles”, odnosno “Nevolje”, dug period od 1960-ih do 1998. godine kada je bio rat između nacionalista koji su tražili ujedinjenu Irsku te sindikalista koji su nastojali očuvati britansku vlast.

To što ne možete vidjeti svoj najdraži bend jer vaši roditelji ne žele da idete van sigurno vam je poznat osjećaj, no kada ne možete ići jer vas roditelji plaše terorističkim napadima i polarnim medvjedom na slobodi – imate posebnu seriju koja ovjekovječuje određeni duh vremena, educira i vjerujete, dobro nasmije. Tu je i oštar irski naglasak koji se uopće ne trudi prilagoditi određenim, nazovimo ih, standardima, i traže od vas potpunu koncentraciju bez ikakvog kompromisa.

Nova sezona serije "Derry Girls"

 

Ovaj simpatični tinejdžerski ansabl djeluje malo bezobzirno, smotano, pomalo sebično i nekad ih ne možete opravdati. Primjerice, kada objašnjavaju zašto su skoro zapalili trgovinu.  Svaka epizoda prerasta u lagano ludilo i kada dođete do kraja, nećete vjerovati da nema treće sezone.

Naravno, serija nikada ne dopušta da nevolje dominiraju pričom, ovo je prije svega priča za mlade i o mladima te predstavlja zanimljiv dnevnik odrastanja. O onim tinejdžerskim neugodnostima, osjećaju manje vrijednosti, sitnih, svakodnevnih borbi u izuzetnim vremenima. Vremenima koje mlade ljude nimalo ne sputavaju da i dalje imaju svoje urnebesne brige. I to okolnosti čini poprilično utješnima.

Treća sezona stiže nekad sljedeće godine, a što će se dogoditi, pogledajte u traileru: