Slavna i napeta danska politička drama Borgen se vratila nakon skoro deset godina – i nije izgubila draž

Borgen vole zvati najboljom serijom koju niste nikada gledali. Politička drama Borgen prvi put je prikazana na danskoj TV 2010., kada je zlatno doba TV-a još bilo u usponu, i dijelila je prostor sa serijama Mad Men, Breaking Bad i Igra prijestolja. Brzo je postala hit diljem Europe, a svojom je zanimljivom radnjom, ali i načinom snimanja izazivala nevjerojatnu napetost.

Politički manevri unutar danskog parlamenta, država koja funkcionira, ali nije lišena skandala, i Birgitte Nyborg, prva danska premijerka koja se nalazi u središtu žrvnja.

U tri sezone, ne postoji niti jedna epizoda za koju biste rekli da vam je bila dosadna, prespora ili kao da je “filler” – hype koji se stvorio oko ove serije i ostao postojan do danas uzrokovao je i to da se serija vrati, i to četvrtom sezonom.

Borgen, scena iz četvrte sezone

Nyborg, koju glumi zadivljujuća glumica Sidse Babett Knudsen, bila je političarka s blistavim osmijehom i instinktom ubojice prema svojim protivnicima. Bila je i radoholičarka, roditelj, feministička heroina, no nikako besprijekorna junakinja.

Četvrta sezona—Borgen – Power & Glory zadržala je misterioznost i napetost, ali promijenila smjer. Kako to dobro opisuju kritičari, raspoloženje je splasnulo u Danskoj, a Nyborg – koja sada ima 53 godine i ministrica je vanjskih poslova te zemlje – je nemilosrdnija i poletnija nego ikad.

Radnja se vrti oko otkrića golemih rezervi nafte na Grenlandu (sada znamo zašto je Trump htio kupiti Grenland?), koji je teritorij pod danskom kontrolom, ali ima svoja vlastita prava na suverenitet. Milijarde su u pitanju u pitanju hoće li bušiti, kao i reputacija Danske kao klimatskog lidera. I u pravovremenom zaokretu zapleta, ruski interesi vrebaju iza naftne kompanije koja će zaraditi bogatstvo.

Nova sezona nudi fantastične preokrete, ali i određene melankolične trenutke “davnih dana”. Odlično je što je većina postava identična, a pisanje scenarija je ostalo oštro, inteligentno i uzbudljivo. Pravi užitak za svakoga tko voli dobru političku dramu. Mi imamo još malo za pogledati, idealno za vikend!

Foto: Netflix