Dekoracija doma spada u one slatke muke koje su nam posebno drage, a čak i ako nije riječ o konkretnim radovima, s vremena na vrijeme nije loše osvježiti interijer s pokojim novim detaljem. Osim predmeta, biljke se nameću kao nepogrješiv odabir koji osim estetike funkcije, prostoru pružaju osjećaj mira i povezanosti s prirodom, posebice u urbanim sredinama.

Estetski, biljke mogu dodati boju, teksturu i životnost bilo kojem prostoru, a osim toga, briga o biljkama može biti terapeutski hobi koji umanjuje stres. Prilikom odabira idealne biljke za vaš dom, bitno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Vrlo je važna količina svjetlosti i veličina prostora koji imate na raspolaganju, kao i koliko vremena imate za njegu određenih vrsta. Jednom kada ste to definirali, vrijeme je da krenete u potražnju biljke (ili biljaka) koje će za čas transformirati vaš interijer.

Nama je za oko zapela biljka umjetničkog izgleda s kojom je doista teško pogriješiti. Radi se o biljci Caladium, tropskoj vrsti koja potječe iz Južne i Srednje Amerike, a koja je zbog impresivnog izgleda postala popularna diljem svijeta. Što se tiče boja, ova biljka dolazi u nekoliko varijanti, a to mogu biti ružičaste ili zelene nijanse, tj. uglavnom pastelne, a baš svaki list izgleda kao da je oslikan. Neki listovi imaju jasne, gotovo prozirne rubove, dok drugi imaju više boje s izraženim kontrastima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ans | Plantspiration (@urbanjungling)

S obzirom na to da se radi o tropskoj biljci, Caladium voli toplu i vlažnu klimu (biljku je potrebno redovito zalijevati) te mora biti zaštićena od propuha ili vjetra. Što se tiče osvjetljenja, preporučuje se smjestiti ju na mjesta koja se ne nalaze na izvoru svjetlosti i birati polusjenovite lokacije u interijeru. U suprotnom, listovi mogu „izgorjeti“ (otpasti ili osušiti) od sunčeve svjetlosti i topline.

Važno je znati da je Caladium sezonska biljka. Što to znači? Tijekom hladnijih mjeseci ulazi u fazu mirovanja kada listovi venu i otpadaju, ali s pravilnom njegom u toplim periodima godine – ponovno izrastu i cvjetaju. Također, bitno je napomenuti da su dijelovi ove biljke otrovni ako se progutaju, stoga je potrebno biti oprezan s malom djecom i kućnim ljubimcima.

Foto: Instagram, @leplantplant