“Roditelji biljaka” uvijek su u potrazi za svakim novim trikom koji će im pomoći u uzgoju zdravijih zelenih ljubimaca u zatvorenim i otvorenim prostorima.

A mnogi često imaju problema s uzgojem biljaka, stoga svaki novi savjet zlata vrijedi. Već smo usvojili trikove s talogom kave i ljuskama jajeta, a mnogi se vrtlari kunu u još jedan DIY proizvod koji vrlo jednostavno možete pripremiti kod kuće. Naime, radi se o uzgoju biljaka pomoću vode od banane napravljene u kućnoj radinosti. Da, dobro ste čuli, koru od banane možete itekako dobro iskoristiti za svoje biljke, a priprema je vrlo jednostavna.

Stephanie Stephenson, autorica knjige “Rose Gardening”, objašnjava da su banane bogate kalijem, kalcijem, fosforom i magnezijem i da baš ta kombinacija može potaknuti i koristiti rastu vaše biljke, što ju čini jako dobrim prirodnim gnojivom za vanjske i sobne biljke.

Voda od banane zapravo je voda koja je natopljena korom od banane. Priprema se tako da koru izlomite na manje dijelove te ju držite u vodi nekoliko tjedana, u staklenci ili zdjeli, a zatim izlijete tekućinu na svoje biljke. Koru je potrebno razlomiti na manje dijelove kako bi u vodu lakše otpustila hranjive sastojke poput kalija i kalcija koji se zadržavaju s unutarnje strane kore. Kad biste mogli doći do ekoloških banana, bilo bi sjajno, a za slučaj da nije moguće, vodom od banane izbjegavajte zalijevanje biljaka kojima se hranimo.

Foto: Unsplash