Kako osvježiti interijer bez kupovine novih stvari? Čak i savršen dizajn s vremenom postane dosadan. Ali nije potrebno mijenjati sve iz korijena – zalijepiti nove tapete ili kupiti drugi namještaj. Možete napraviti male promjene, zahvaljujući kojima će soba zasjati novim sjajem.

Zamijenite tepihe u sobama

Tepih ne samo da dodaje udobnost sobi već i stvara središnju točku u njoj. Gledanje istog tepiha na istom mjestu često zamara oči i čini sobu manje privlačnom. Da biste osvježili izgled stana, dovoljno je zarotirati tepihe u stanu. Ova ideja najbolje funkcionira ako je cijeli dom uređen u istoj shemi boja. Ako imate namještaj koji se nalazi na samom tepihu, rasporedite kauč, stolove oko ruba tepiha. To će uvelike utjecati na percepciju sobe.

Pretvorite korisne stvari u dekor

Za dekoraciju koristite predmete koje već imate kod kuće, ali ste ih navikli koristiti drukčije. Morate imati zdjelu s voćem. U kutu stola izgleda neupadljivo, no na hrpi kuharica (knjiga) izgledat će puno zanimljivije. Ili uzmite čašu za sladoled, napunite je ukrasnim kamenčićima i stavite na policu u dnevnoj sobi.

Osvježite izgled starih stvari

Imate li komade tkanine, gumbe i vrpce, iskoristite ih za ukrašavanje dosadnih stvari. Na primjer, prišijte gumbe različitih boja i veličina na jastuke. Dotjerajte stolce u dnevnoj sobi tako da na naslone stavite šarene marame. Izmjenjujte ih svake sezone, birajući boje prema atmosferi i raspoloženju. Ili skupite zavjese te ih zavežite zanimljivim vrpcama.

Reorganizirajte policu s knjigama

Uz pomoć knjiga na policama možete jednostavno promijeniti izgled sobe. Nagomilajte knjige i stavite suvenire ili okvire za fotografije. Grupirajte knjige ne prema autoru ili žanru, već prema boji korica. Ako knjige nisu previsoke, a iznad njih ima slobodnog prostora u stalku, postavite fotografije ili slike iza knjiga.

Uokvirite uspomene

Napravite kompoziciju od razglednica, stavite majicu sa zanimljivim printom, samo komad tkanine s prekrasnim uzorkom ili suhe biljke u okvir. Ako imate djecu, braću i sestre ili druge male rođake, onda vjerojatno imate hrpu njihovih crteža. Zašto ih ne uokviriti? Ili uklonite staklo iz okvira, pričvrstite kukice unutra i ovjesite svoj nakit o njih. Tako će upotpuniti prostoriju, a neće se gužvati u kutiji.

Pomaknite namještaj

Pokušajte zamijeniti namještaj iz različitih soba. Možda imate stolicu u spavaćoj sobi na koju jednostavno bacite odjeću kada dođete kući. Ali u dnevnoj sobi ova će stolica pronaći novi život ako je postavite uz prozor. Ako veličina sobe dopušta, koristite namještaj za podjelu sobe u zone. Postavite kauč u sredinu sobe tako da ju dijeli na dvije polovice. Postavite podnu lampu iza naslona sofe kako biste naglasili granicu. U tu svrhu prikladne su i police, osobito one minimalističke i metalne.

Foto: Pexels