Složit ćete se s nama kako su biljke, kada je riječ o sitnim intervencijama u interijer, idealan odabir koji u tren oka osvježi prostor. Osim što interijeru pružaju dojam smirenosti, postoje vrste koje su i iznimno estetične, a jedna od njih je točkasta begonija. Prepoznatljiva po lijepim zelenim listovima koji su prošarani točkama, ova biljka savršeno će se uklopiti u svaki prostor.

Begonia maculata ili točkasta begonija, porijeklom je iz Južne Amerike i Južne Afrike, ali bez obzira na to što dolazi iz tropskih uvjeta, odlično uspijeva i u klasičnim vremenskim uvjetima. Međutim, ipak je bitno da bude pozicionirana prema izvoru svjetlosti. Idealni uvjeti za točkastu begoniju su prostor s 60-70 % vlage i temperatura između 18-22 °C.

Što se tiče zalijevanja, to ovisi o uvjetima u kojima boravi. Postoji jedan trik, a to je da prije zalijevanja opipate zemlju i provjerite koliko je vlažna te ako je – zalijevajte biljku svakih otprilike tri dana. Isto tako, budući da je u nekim dijelovima Hrvatske voda prepuna kamenca, preporučuje se upotreba destilirane vode. Nadalje, ova biljka je praktična i što se tiče presađivanja, odnosno isto je dovoljno napraviti svaki 2-3 godine, sve ovisno koliko je biljka narasla. Stoga, možemo zaključiti da se radi o vrlo jednostavnoj biljci za održavanje koja ne zahtijeva previše pažnje, a zauzvrat daje divan izgled.

S obzirom na to točkasta begonija voli i treba izvor svjetla, predlažemo da je pozicionirate u dnevni boravak točno na prozor. Na taj način biljka će dobiti sve što joj je potrebno, a i vama će lijepo izgledati. Isto tako, odlična opcija je i coffee table stolić ako se nalazi blizu primjerice balkonskih vrata. Što se tiče spavaće sobe, ako ima svjetla, i to je opcija koja nam se sviđa. S druge strane, hodnik i nije najsjajnija opcija jer će biljka vrlo vjerojatno imati nedovoljno svjetla, pa tu mogućnost preskočite.

Foto: Unsplash