Nakon što smo u pandemiji obožavali trenirke (opsesija zapravo još uvijek traje), na red je došla estetika koja spaja udobnu odjeću i hiperženstveni look. Jeste li spremni za balletcore?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greta Bellamacina (@gretabellamacina)

Baš kao i sve što dolazi od nove generacije, i baletna se estetika od prošle godine ponovno počela pojavljivati na – TikToku. Osim što se u posljednje vrijeme uz Y2K trendove kao što su niski struk, leptirići i kratka mini suknja vraćamo na početak milenija, sada modni svijet pomalo hvata i neka black swan nostalgija. Balletcore je tako inspiriran kostimima balerina, ali i kombinacijama koje nose na probama.

Natalie Portman u filmu Black Swan, 2010.
Natalie Portman u filmu Black Swan, 2010.

To znači da sve više viđamo wrap topove, bolera, bodije, štucne, tajice, suknje na preklop, korzete, kardigane i naravno – balerinke. Ovo je odjeća i obuća u kojoj se lako kretati, ali ipak ponešto profinjenija od dobro nam poznatih trenirki. Osim karakterističnih baletskih komada, u balletcore pripadaju i nježne, pastelne boje te materijali poput tila, čipke, satena i kašmira, ali i detalji kao što su vrpce, mašne ili vezice.

Balet i moda

Neka od najznačajnijih imena koja vole spoj klasičnog plesnog svijeta i modnih pista danas su svakako Simone Rocha, Molly Godard i Halpern koji u svojim kolekcijama ne bježe od tila, korzeta i balerinki, odajući tako očitu počast ovom svijetu umjetnosti.

Simone Rocha AW/22
Simone Rocha AW/22
Molly Goddard SS/22
Molly Goddard SS/22

Ipak, utjecaj baleta ne zaustavlja se samo na svjetskim imenima visoke mode. Čak je i Zara nedavno izbacila nosivu baletnu kolekciju, a obilježja ove plesne estetike već su odavno dio i šire popularne kulture. Prisjetimo se samo Carrie Bradshaw, koja je u uvodnoj špici Seksa i grada nosila upravo – mini suknju od tila. To je postao njen prepoznatljiv komad jer smo ga na SJP mogli vidjeti, kako u originalnoj seriji, tako i u filmovima, ali i ponovno u And Just Like That.

Sarah Jessica Parker na snimanju uvodne špice za seriju "Seks i grad", 1998.
Sarah Jessica Parker na snimanju uvodne špice za seriju “Seks i grad”, 1998.

Uz neponovljivu SJP, mnoge zvijezde za svoje nastupe, spotove i red carpet izlaske biraju upravo ovaj nježni, ali upečatljivi look koji se oslanja na baletne elemente. Jennifer Lopez, Olivia Rodrigo, Zendaya i Ariana Grande samo su neke od njih.

Jennifer Lopez, American Music Awards, 2021.
Jennifer Lopez, American Music Awards, 2021.
Zendaya, 2019.
Zendaya, 2019., na premijeri serije Euphoria
Nadogradnja stilova

Balletcore slavi nježnost i ženstvenost, što odgovara već dobro poznatom i voljenom francuskom streetstyleu koji se nerijetko spaja s ovim trendom. On se, također, može nazvati i nastavkom novog modnog vala koji slavi bodycon trend, odnosno forme koje naglašavaju figuru.

Mugler AW/21
Mugler AW/21

Brendovi kao što su Mugler, Balenciaga, YSL ili Skims, prošlih su sezona donijeli upravo takve modele koji su, primjerice, kroz korzete, shapewear i sve popularnije uske kombinezone, naglasak vratili na formfitting strukturu odjeće. Ipak, rekli bismo da je ova sve popularnija baletna estetika prije svega nadogradnja već spomenutog casual stila koji je dominirao proteklih godina, a koja uz dozu elegancije i dalje osigurava udobnost. Ostaje vidjeti koliko će potrajati ova baletna groznica!

 

Foto: Olivia Rodrigo/ Instagram/ Facebook/ Frazer Harrison/ Kevin Winter/ Getty Images/ Simone Rocha/ Molly Goddard