Nakon mjeseci iščekivanja, napokon je stigao 9.12., datum kada su svi obožavatelji serije „Seks And The City“ došli na svoje. Tada su emitirane prve dvije epizode nastavka serije, pod nazivom „And Just Like That“. Istog datuma je Internet odreagirao, uglavnom negativno, i to brzinom munje!

Serija je nastavila sedamnaest godina gdje je stala (ili jedanaest ako računamo drugi film) i ne samo da se čini izmještena u vremenu, već je izgubila svoju oštricu. Ili se barem tako čini. Da, i dalje je mjestimično zabavna, no kao da je izgubila oštroumnost, brzinu i britkost, sve one kvalitete zbog kojih se nekoć isticala u tv programu. Iako se radi o samo prve dvije epizode, svi kritičari svijeta složili su se da su likovi sada više nego ikada van doticaja sa stvarnim svijetom; I prije su SATC žene živjele nerealnim životima, no sada se radi s jedne strane o pretjerivanju ili s druge strane manjku „upiranja prstom u očigledan problem“. Na primjer: Charlotte kupuje Oscar de la Renta odjeću za svoje djevojčice, Carrie se hvali (pre)skupim komadom lososa, dok s druge strane Miranda, umjesto da se nećka koristiti li botox ili filere kako bi usporila izgleda starenja, ona razmišlja o bojanju svoje sijede kose. Sve je nekako – krivo, izmješteno i van doticaja sa „Seks And The City“ fantazijom.

And just like that miranda carrie charlotte

SATC je krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih napravio pravu malu revoluciju na televiziji; scenarij je bio odličan, nema osobe koja se nije zaljubila u kostimografiju, dok je prikaz seksualnih života junakinja serije bio revolucionaran. Sve zajedno je bilo zapakirano u jedan emocionalno nabijen i jako zabavan prikaz vremena i prostora. Filmovi s druge strane su bili čisti promašaj, a kako stvari sada stoje i „And Just Like That“ nastavak serije ide u tom smjeru.

And just like that Carrie and Big

Sada, s par dana odmaka, mogu i najveći spoiler navesti; u prvoj epizodi Big premine, i to nakon vožnje na sobnom biciklu koji je postao nenormalno popularan predmet u svačijem kućanstvu tijekom američkog lockdowna. Iako je serija počela klimavo, moramo priznati da i dalje ima ogroman utjecaj na popularnu kulturu! Naime, kako je Big preminuo tako su dionice brenda proizvođača navedenog sobnog bicikla vrtoglavo pale na burzi. Isto tako je video reakcija s Chrisom Nothom u glavnoj ulozi bila brza i oštra, kao nekoć SATC!

Ta pametna i možda najvažnije, jako „Seks And The City“ duhovita, reakcija pokazala je da se i dalje radi prvenstveno o – zabavnoj seriji. Ovo kao da je Samantha smislila, jer samo je ona mogla lošu situaciju PR-ovski okrenuti u svoju korist i još pritom sve oko sebe dobro nasmijati.

And just like that carrie

„And Just Like That“ pametno je ukorporirao nove likove kako bi se razbila dominacija bogatih bijelih žena, no adresiranje nekih društvenih tema je napravljeno jako, jako nespretno, na granici tjelesne neugode. Mirandin i Charlottin nenamjerni rasistički pogled na sugovornice i prijateljice nam se čini pomalo nerealan, posebno s obzirom na njihove pametne i tankoćutne stavove i ponašanje na koje smo navikli, barem ono Mirandino. No, možda je to baš to – možda je i njih vrijeme pregazilo i gledali smo zapravo realan prikaz razvoja likova. Takva pomisao tjera me i na daljnje gledanje, mislim da im treba dati šansu nakon prve dvije epizode…. Recimo još isto tako dvije.  Ako ništa, kako bi se podsjetili na prekrasnu fantaziju New Yorka, savršenih ženskih prijateljstava, odličnog spoja fikcije i stvarnosti. A ako to ne upali, uvijek imamo SATC kojemu se možemo vratiti. Ako filmovi nisu u međuvremenu zeznuli stvar, „And Just Like That“ sigurno neće.