Guliver/Thinkstock

Promjene kože lica počinju već u dvadesetima. To su godine kad je najvažnije stjecati naviku redovite njege. Starenje je neizbježno, ali način kako razmišljamo o starenju i sâm pojam starenja se promijenio.

Promijenio se i način na koji razmišljamo o ljepoti i kako je doživljavamo. Stres, smog, genetika, nepravilna prehrana, sunčanje, užurban ritam života, sve to dovodi do toga da danas, već s 20 godina, djelujemo starije i ozbiljnije nego što to jesmo. Krajem 20. godine života polagano se počinje usporavati metabolizam kože, smanjuje se hidratacija i počinju se pojavljivati prve, sitne borice. Dolazi do gubitka elastina, kolagena i hijaluronske kiseline, koji čine tri najbitnije komponente naše kože, a čiji manjak dovodi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i gubitka njezinog tonusa. Starenje donosi sve više promjena na koži i potkožnom tkivu: gravitacija uzrokuje spuštanje kože lica prema dolje, dolazi do gubitka, redistribucije i promjene volumena potkožnog masnog tkiva te njegovog spuštanja prema dolje; dolazi do atrofije i gubitka tonusa mišića lica te do reapsorpcije kosti lica, što dovodi do smanjenje koštane potpore.

U dvadesetima započnite s preventivnim tretmanima lica kao što je mezoterapija dermapenom koja djeluje kao pravi „booster“ za vašu kožu, bogata luksuznim koktelima vitamina, minerala, antioksidanasa i esencijalnim aminokiselinama.

Početkom tridesetih, područje oka i podočnjaka postaje osjetljivije, a sivilo ispod očiju postaje jače izraženo. Odlične rezultate u rješavanju ovog problema postižemo tretmanima infuzije kisika, koja prevenira i ublažava postojeće stanje. S obzirom na to da koncentracija kolagena i elastina počinje opadati nakon 35. godine života, pomalo već pričamo o zaustavljanju prvih znakova starenja te pojačanoj stimulaciji sinteze kolagena i elastina pomoću matičnih stanica i faktora rasta, odnosno tretmanom koji se zove PRP (Platelet Rich Plasma), tretman kojim iz vaše krvi uzmu faktore rasta i matične stanice, koje onda obogaćene dodatnim koktelima apliciraju natrag u vašu kožu. PRP tretmani daju izvrsne rezultate u tretmanima lica, ali i kod tretiranja gubitka kose, liječenje strija i ožiljaka. Pogotovo ako se kombiniraju s dermarolerom tzv. Collagen Induction Therapy i Scar Reduction Therapy. Radi se o valjku s malim sterilnim iglicama koje rade mikrotraume kože stimulirajući tako fibroblaste (glavne stanice kože) na produkciju kolagena.

U četrdesetima dolazi već i do gubitka volumena u području obraza i središnjeg dijela lica. Tek tada je vrijeme za dermalne filere čiste hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je po sastavu šećer i djeluje tako da navlači vodu, čime se dobiva volumen, popunjavaju se bore, a ujedno i hidratizira kožu. Hijaluronske filere koristimo i za konturiranje lica te za konturiranje ili povećanje brade i usana. Vidljivih bora na čelu lako se možete riješiti botoksom, koji se koristi za tretiranje mimičkih bora.

Nakon pedesete, zbog nezaustavljivih procesa starenja na koje ne možemo utjecati, u obzir dolazi cijeli niz vrhunskih bezbolnih estetskih tretmana, ovisno o stanju i tipu vaše kože i struktura ispod nje. Tu je face lifting, čiji sam veliki zagovornik, te lipofiling vlastitim masnim stanicama.

Unatoč ovim nezaustavljivim procesima, važno je pobrinuti se za kožu te izgledati mladoliko, zdravo i svježe bez obzira na to koliko godina imali. Smatram to dostojanstvenim starenjem. Biti ponosan na svoje godine, ali se njegovati jer se na svakoj koži vidi kada je njegovana, i kao takva ima poseban sjaj. Zbog kratkog vremena trajanja tretmana, bezbolnosti, njihovog brzog učinka i sigurnosti, estetski neinvazivni tretmani postali su dio normalne kozmetičke rutine. Svi ti tretmani orijentirani su na prevenciju, održavanje, korekciju i tretiranje nepravilnosti lica i tijela. Estetski tretmani, poput botoksa, dermalnih filera, tretmani matičnim stanicama i faktorima rasta samo su dio usluga kojima si možete ugoditi, a istovremeno postići mladenački i prirodan izgled. Kada se odlučiti za koji od tretmana ovisi o puno faktora, kao što su tip kože, stanje kože, vrsta bora, linija i nabora, hidratizaciji kože, potrebama kože, hiperpigmentacijama, ožiljcima, crvenilu, nepravilnostima itd., no najviše o onome što vas konkretno smeta.

Koji god tretman odabrali, važno je imati realna očekivanja, a za njih je potrebna komunikacija: izrazite svoje želje i očekivanja kako biste od stručnjaka dobili informacije o učincima koje je određenim tretmanom moguće dobiti. U praksi mi se često dogodi da klijenti dođu s željom isprobati neki tretman prema preporuci prijatelja koji su ga isprobali i oduševili se. Odlični rezultati na jednoj osobi ne znače da ćete i vi biti zadovoljni rezultatom istog tretmana na vašoj koži. Smatram da u svemu treba biti umjeren. Kod estetskih tretmana prednost dajem rezultatima u kojima nakon tretmana izgledate svježe, odmorno i, ono što je najvažnije, prirodno.