Jesen je idealno doba za opuštanje uz dekicu, omiljen napitak i domaći desert koji će zamirisati cijelim domom. Dani postaju mirniji, večeri dulje, a kuhinja ponovno postaje središte malih rituala koji donose toplinu i ugodu

Upravo je takva čokoladna torta od palačinki, savršena za vikend kod kuće ili druženje s prijateljima. Iako djeluje raskošno, priprema je jednostavna, a rezultat je mekan, bogato čokoladan desert koji nestaje brže nego što biste očekivali.

U nastavku donosimo recept!

Sastojci:

Za palačinke:

  • 3 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ulja

Za kremu:

  • 250 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g mascarponea ili krem sira
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica vanilije

Za ukrašavanje:

  • naribana čokolada, kakao, svježe bobičasto voće ili šlag

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, brašno, kakao, šećer, sol i ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica, pa ispecite palačinke na tavi srednje veličine i pustite neka se hlade.
  2. Na umjerenoj temperaturi zagrijte vrhnje za šlag, dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se malo ohladi, pa umiješajte mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Dobit ćete glatku, bogatu čokoladnu kremu.
  3. Na tanjur stavite jednu palačinku i premažite je tankim slojem čokoladne kreme. Potom položite drugu palačinku i ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite kremom i prema želji posipajte kakao ili čokoladne listiće.
  4. Stavite tortu u hladnjak na barem sat vremena kako bi se slojevi stopili.

Uslast!


Foto: Unsplash, Pexels