Nema ništa gore nego kad u ostavi nemamo ništa slatko, a baš bi nam nakon ručka fino sjeo neki kolač. Sigurno svi imamo u kuhinji odavno izgubljenu bananu koja je već poprimila crnu boju i ne izgleda privlačno za jesti. No, hranu ne bacamo, pa ćemo ovu bananu iskoristiti i napraviti zdraviju verziju banana kruha koja će oduševiti ukućane.  

Ova slastica počela se spominjati u američkoj kuhinji 1930-ih godina za vrijeme Velike depresije kada su Amerikanci morali namirnice koristiti pametno i na što ekonomičniji način. U Europi je banana bread svoj procvat doživio za vrijeme epidemije kada su svi bili prinuđeni ostati kod kuće i ubijati dosadu, a kako drukčije, nego u kuhinji. To potvrđuje i činjenica da su ljudi više no ikada guglali recepte za ovaj desert. 

Free Sliced Bread on Saucer Stock Photo

Recepata i varijacija banana kruha ima na stotine, a mi smo isprobali savršenu zdraviju verziju ove slastice koja će zadovoljiti i najkritičnija nepca. Osim brze pripreme, velika prednost ovog recepta je ta što ne morate biti majstorica u kuhinji jer s ovim receptom priprema ne može biti jednostavnija. 

Sastojci: 

3 banane 

2 jaja 

4, 5 žlice meda / šećera 

250 g zobenih pahuljica  

1 prašak za pecivo 

Priprema: 

Upalite pećnicu da se zagrije na 170 stupnjeva. U posudi zgnječite banane, dodajte jaja, med ili šećer, malo vode, zobene pahuljice i prašak za pecivo te sve dobro izmiješajte. Masni papir stavite u kalup te ulijte smjesu, a po želji dodajte nekoliko kockica grubo sjeckane čokolade, cimeta ili oraha. Staviti u pećnicu na 25 minuta ako se priprema na ventilaciji, ili 40-ak minuta bez ventilacije. Povremeno pogledajte kruh i čačkalicom lagano probodite, a ako izađe čista znači da je kruh gotov. Ostavite da se kruh ohladi barem sat vremena, nakon čega je spreman za posluživanje.  

Fotografije: Pexels