Kažu da svatko od nas u životu doživi tri velike ljubavi. No nisu sve te ljubavi jednake. Svaka nas oblikuje na poseban način, vodi kroz različite emocionalne procese i donosi svoje lekcije. Jeste li se ikada zapitali zašto baš tri? Što svaka od tih ljubavi znači i kakvu ulogu ima u našem životu? 

Iako se ponekad čini da smo prepušteni slučajnostima, teorija o tri ljubavi nudi drukčiji pogled – vjeruje se da svaka od tih ljubavi dolazi u naše živote s određenim razlogom. Možda nećemo prepoznati sve u trenutku, ali kad zavirimo u prošlost, lakše ćemo uočiti uzorak i shvatiti da svaka ljubav dolazi u naš život da nas nečemu nauči i da nas pripremi za onu koja će biti (potencijalno) trajna.

Iako put do treće ljubavi može biti izazovan, vjeruje se da nas sve one uče o nama samima, o našim potrebama i o onome što je istinski važno. Možda nam srce neće uvijek biti cijelo, ali upravo kroz te rane dolazimo do najdubljih spoznaja o ljubavi. Istina je da ne postoji univerzalna formula za ljubavni život, no teorija “tri ljubavi” nudi zanimljiv okvir. Pa, kako on glasi?

Foto: Instagram: @rosiehw

Prva ljubav

Kažu da prva ljubav obično dolazi u ranoj mladosti, kada tek počinjemo otkrivati svijet. Ona je često nevina i idealizirana, a partnera gledamo kroz ružičaste naočale. Ta ljubav često nije realistično shvaćena, često ne vidimo partnera onakvim kakav jest, već stvaramo sliku osobe koja odgovara našim maštarijama i snovima – zaljubljujemo se u samu ideju ljubavi, a manje u osobu s kojom smo. Iako često završava slomljenim srcem, ova faza uči nas što znači biti ranjiv i kako se nositi s prvim velikim razočaranjima. Za mnoge ljude, prva ljubav ostaje duboko urezana u sjećanju kao nešto slatko i nezaboravno, ali i kao važna lekcija o tome da ljubav nije uvijek savršena.

Druga ljubav

Nakon prve ljubavi, često dolazi ona koja nas istinski izaziva i najviše boli. Ova ljubav je turbulentna, kaotična i puna uspona i padova. Iako se u početku može činiti kao sudbinska, ova faza donosi važne lekcije o tome što uistinu želimo, ali i što ne možemo tolerirati.

Ova veza može biti ispunjena manipulacijama, nesigurnostima ili emocionalnim ožiljcima. Također, često traje dulje nego što bi trebala, upravo zato što smo uvjereni da ćemo na kraju uspjeti “popraviti” partnera ili situaciju. Ali ova faza je ključna jer nas uči granicama i samopoštovanju. Nakon nje, mnogi izlaze jači i svjesniji onoga što doista žele i zaslužuju u ljubavi.

Treća ljubav

Treća ljubav dolazi tiho, bez grandioznih najava i dramatičnih trenutaka. Ona je suprotnost našim prijašnjim iskustvima – dolazi u obliku jednostavnosti, iskrenosti i međusobnog prihvaćanja. S ovom osobom možemo biti potpuno autentični, bez maski i strahova. Ova ljubav često dolazi nakon što smo prošli kroz emotivna olujna razdoblja i naučili važne životne lekcije. Nema forsiranja niti potrebe da se dokazujemo. Ona je stabilna, umirujuća i pruža osjećaj doma, a mnogi vjeruju da je upravo ovo ljubav koju smo oduvijek čekali.

Da se razumijemo, ni ova ljubav nije savršena (postoji li savršenstvo uopće?), ali je stvarna. S njom dolazi osjećaj sigurnosti i prihvaćanja – partner nas voli zbog onoga što jesmo, a ne zbog očekivanja koja bismo trebali ispuniti. Ova ljubav je lagana, prirodna i često dolazi kad smo najviše u skladu sa sobom samima. To je ljubav koja nas podsjeća na to da prave veze ne traže borbu, već zajednički rad, trud i razumijevanje.

Foto: Instagram @mao.ge

Zašto baš tri ljubavi

Teorija “tri ljubavi” nije slučajna, već se temelji na psihološkom razvoju i emocionalnim iskustvima koja oblikuju naš pogled na ljubav. Svaka od te tri ljubavi dolazi s određenim razlogom i u specifičnim fazama života, a taj broj nije slučajan jer svaka faza ima svoje pouke i doprinosi našem zreljenju. Bez prve, ne bismo naučili o uzbuđenju ljubavi, bez druge ne bismo spoznali vlastitu snagu, a bez treće ne bismo otkrili što znači istinski voljeti i biti voljen.

Zašto tri? Broj tri u ovoj teoriji simbolizira putovanje prema zrelosti, baš kao što u mnogim kulturama broj tri označava cjelovitost ili završetak ciklusa. No, važno je napomenuti – tri ljubavi nisu nužno ograničene na tri različite osobe – neke faze možemo proći i s istim partnerom. Bît ove teorije nije u broju ljubavnih odnosa, već u različitim iskustvima koja nas emocionalno oblikuju. Tri ljubavi simboliziraju emocionalno sazrijevanje, dakle, nisu samo odnosi s partnerima, već ključne životne lekcije koje nas vode prema dubljem razumijevanju ljubavi, sebe i svijeta oko nas.