Znate li onu poznatu rečenicu – sami ste odgovorni za svoju sreću? Mi ćemo je preoblikovati u – sami ste odgovorni za svoj oksitocin.

Oksitocin, hormon ljubavi, nešto je na što možete utjecati i sami. Nije tajna, ali vam možda je novost da se balans hormona prvenstveno postiže zdravim navikama. Jedna od njih je redovit san, rano lijeganje u krevet, a zatim i nošenje sa stresom, vrijeme koje provodite u prirodi te svakako – tjelovježba. A oksitocin je naš hormon sreće koji možete podići i sami na ovih 5 jednostavnih načina!

1. Fizički dodir

Nikad nismo bili toliko otuđeni jedni od drugih kao za vrijeme pandemije, a istovremeno željni nježnosti i zagrljaja. Hormon ljubavi potiče fizički dodir – on može biti i onaj s partnerom, ali i zagrljaj s članom obitelji. Ako živite sami i možda nemate naviku biti bliski s članovima obitelji, možda je vrijeme da to uvedete u odnose kao nešto novo ili se jednostavno češće zagrlite s bliskim prijateljima. Nismo ni svjesni koliko nam fizički dodir može pomoći da se osjećamo bolje.

2. Provodite vrijeme s partnerom

Ali ovdje ne mislimo ono vrijeme koje ionako provodite po cijele dane skupa, osobito ako oboje radite kod kuće. Izdvojite vrijeme za sebe, vrijeme za romantiku, razgovor ili dodir. Često kada provodimo puno vremena skupa ustvari ne provodimo to vrijeme kvalitetno i posvećeni jedni drugima. Pronađite ga.

3. Masaža

I dalje nastavljamo u tonu fizičkog dodira, ali ovaj put onog profesionalnog koji će opustiti vaše tijelo. Priuštite si povremeno masažu koja će ukloniti stres, umiriti vas, staviti u neko zen stanje, ali i da – podići oksitocin.

4. Meditacija

Možete meditirati na bezbroj načina, a jedan od njih je da mislite na nekog koga volite i šaljete mu dobre misli, emocije i vibracije. Kad mislite na nekoga do koga vam je stalo, podižete hormon ljubavi jer jednaku ugodu donosi primanje i davanje ljubavi, a upravo na davanje i brigu za druge često zaboravimo u vlastitim zavrzlamama.

5. Kućni ljubimci

Za sam kraj želimo napomenuti kako se fizički dodir ne odnosi samo na ljude, već i na bliskost s kućnim ljubimcima. Provođenje vremena s njima, osobito kroz igru i maženje, također podiže oksitocin, tako da je i to nešto što zaslužuje da izdvojite svoje vrijeme