Tradicionalna jela poput sarme često su neizostavan dio naše kulinarske baštine. A sigurni smo i da je bila neizostavni dio vašeg blagdanskog stola (jer našeg je).
No, iako ju obožavamo, pomalo smo se posljednjih dana zasitili ovog tradicionalnog jela pripremljenog prema izvornom receptu u kojemu glavnu ulogu igraju meso, riža i kupus.
Stoga nas je pronalazak vegetarijanskog recepta baš ugodno iznenadilo, a i proširilo naše kulinarske horizonte.
Sastojci:
- 300 g kupusa ili raštike
- Tikvice
- 1 sitno nasjeckani crni luk
- 4 češnja bijelog luka
- 2 žlice origana
- 2 žlice mente
- Bosiljak
- ¾ šalice riže
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice pirea od rajčice
- Sol
- Papar
Priprema:
Ogulite tikvicu, narežite na kockice, posolite i ostavite da ispusti tekućinu. Na malo vode, dinstajte crni luk i ocijeđenu tikvicu.
Dodajte limunov sok, origano, mentu, nasjeckani bijeli luk, sol i papar te dobro promiješajte. Dolijte čašu vode i ostavite da lagano krčka. Zatim dodajte rižu i dinstajte još 5 minuta.
U međuvremenu, pripremite listove kupusa tako da ih prelijete slanom kipućom vodom i ostavite 5 minuta da malo omekšaju. Svaki list napunite pripremljenom smjesom i uvijajte ih u sarme.
Složite ih u dublju posudu, posipajte bosiljkom i prelijte s 2 žlice vode. Kako biste sačuvali sočnost, prekrijte ih folijom i pecite oko 50 minuta. Na kraju, prelijte ih pireom od rajčice za dodatnu aromu.
Recept: Zdravija.com
Foto: Profimedia.hr