Piće zvano Mojito je neokrunjeni kralj ljetnih osvježenja, ali čak i s njime bismo voljeli poneku varijaciju. Mohito recept može doći u više verzija, pa evo njih pet koje su nas oduševile
Da,da, znamo, ljeto je iza nas. Ali ima li boljeg načina za okusiti dašak godišnjeg, ljeta, bezbrižnosti, nego li uz dobar Mojito? Naravno, originalan recept za mojito, uvijek je dobro imati pri ruci, ali mi vam uz njega donosimo još njih par, ovisno o prilici. Upozorenje za one koji paze, mojito broji između 160 i 260 kolarija, ovisno o količini šećera, ali Mohito sastojci zaista mogu doći u više varijacija. Za one koji vole slatko, mojito s jagodama, za one koji ne piju alkohol, jedan bezalkoholni s dinjom i za one malo, pa, profinjenijeg nepca koji uvijek žele nešto ekstra, Pitahaya mojito s potpisom poznatog koktel majstora Thomasa Grubera. Pa krenimo!
Mojito recept original
Sastojci za klasični mojito:
- 80 ml mineralne vode
- 80 ml soka limete
- led
- rum
- 5 listova mente
- 2 žličice šećera u prahu
Priprema:
Usitnite listiće mente, stavite u čašu i dodajte iscijeđen sok od limete. Zatim dodajte šećer u prahu, zdrobljeni led i rum. Sve promiješajte i dodajte mineralnu vodu.
Napomena: Ukoliko ste unaprijed već pripremili domaći sok od limete, slobodno mu dodajte rum, mentu, zdrobljeni led i rum. Količinu ruma možete prilagoditi svom ukusu.
Osvježavajući bezalkoholni mojito s dinjom i bosiljkom
Sastojci:
- 1 šalica dinje narezane na kockice
- 3/4 šalice leda u kockicama
- 1/2 limete
- 1 mala šaka listova bosiljka
- 1 jušna žlica sirupa agave (opcija)
- 3/4 šalice kombuche bez dodatnog okusa
Priprema:
Stavite listove bosiljka, limetu narezanu na kriške i agavin sirup u čaše. Izgnječite sve skupa kako bi se arome prožele. Ne morate imati neki posebni “fancy” pribor za koktele – možete se poslužiti drškom drvene kuhače. Izblendajte dinju s ledom, prebacite u čašu s limetom i bosiljkom, pa sve skupa lagano promiješajte. Ulijte kombuchu u čašu i po želji opet lagano promiješajte. Poslužite ukrašeno listovima bosiljka i kriškama limete.
Napomena: Po potrebi možete povećati količinu limete i agavinog sirupa u receptu, a umjesto mente Luna Džidić Uzelac s bloga Kriška i po koja nam je i ustupila ovaj recept preporuča da koristite ljubičasti bosiljak.
Pipi Mojito
Sastojci za mojito:
- 20 ml svježeg soka od limete
- 20 ml šećernog sirupa
- svježa menta
- 40 ml Pipi soka
- led
- 5o ml Santiago ruma
Priprema:
Uliti 20 ml svježeg soka od limete u čašu. Dodati 20 ml šećernog sirupa. Dodati svježu mentu. Uliti 40 ml Pipi soka. Lagano promiješati barskom žlicom. Dodati led. Uliti 50 ml Santiago de Cuba ruma
Napomena: Ekipa iz Botanica spices koji su nam složili ovaj Mojito preporučuju da za ukras možete dodati svježu mentu , krišku dehidrirane limete ili krišku dehidriranog grejpa ili naranče.
Pitahaya Mojito
Sastojci:
- 5 cl Havana Club 3Y ruma
- 4 kocke bijelog šećera
- 2-3 listića metvice
- 3-4 komada Pitahaye (plod kaktusa, ovisno o veličini)
- 0,1 l sode
Priprema:
Chef Thomas Gruber kaže da nema puno kompliciranja: miksajte šećer, metvicu i zgnječenu pitahayu. Dodajte rum, sodu i led. Ukrasite preostalom pitahajom i listićima metvice.
Mojito s jagodama
Sastojci
- 250 g jagoda
- 6 kom. limete (iscjedite sok)
- 5 listova svjeze metvice
- 6 žl šećera
- led
- 2 dl bijelog ruma
- 1/2 l mineralne vode
Priprema: Jagode očistite i operite te odvojite peteljke. Listiće metvice otkinite sa stabljike, operite. Jagode, metvicu i šećer zajedno miksajte štappnim mikserom (ili u blenderu), no ne previše kako bi vam ostali komadići jagoda. Dodajte sok od limete i rum i sve dobro izmješajte. Za serviranje u čašu stavite izlomljeni led, sipajte smjesu od jagoda, metvice i šećera otprilike 2/3, ostatak naspite mineralnu vodu. Ukrasite jagodom, limetom i listićima metvice i poslužite odmah.