Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Potres u Maroku

U potresu magnitude 6.8 po Richteru koji je pogodio Maroko poginulo je više od 2000 ljudi, dok je broj ozlijeđenih također veći od dvije tisuće, od čega je većina u kritičnom stanju, no smatra se da to nažalost nije konačan broj žrtvi.

Ovo je najjači potres koji je zadesio ovu zemlju još od početka 20. stoljeća, stoga je marokanska vlada proglasila trodnevnu žalost.

Nogometašica podnijela tužbu protiv Luisa Rubialesa

Španjolska nogometna reprezentativka Jenni Hermoso podnijela je kaznenu prijavu zbog poljupca šefa nogometnog saveza Luisa Rubialesa nakon pobjede Španjolske na Svjetskom prvenstvu za žene, priopćilo je u srijedu španjolsko državno tužiteljstvo.

Hermoso je svjedočila u utorak i žalba će biti obrađena “što je prije moguće”, dodao je tužitelj.

Uz tužbu, Rubiales bi se mogao suočiti s kaznenim optužbama uz tekuću istragu španjolskog najvišeg sportskog suda za “ozbiljno nedolično ponašanje” i istragu krovnog svjetskog nogometnog tijela FIFA-e, koja je privremeno suspendirala Rubialesa s dužnosti na 90 dana.

Rubialesovo ponašanje izazvalo je bijes u Španjolskoj i inozemstvu. Španjolska muška reprezentacija kritizirala je nogometnog šefa zemlje u ponedjeljak zbog njegovog neprihvatljivog ponašanja, ali jedan od kapetana momčadi, branič Real Madrida Dani Carvajal, kasnije je izazvao kritike jer je u intervjuu za španjolski radio Onda Cero doveo u pitanje Hermosov status žrtve.

“To su pravna tijela koja razmatraju je li Jennifer doista žrtva nečega što se istražuje. Postoje ljudi koji moraju odlučiti postoji li prijestupnik i žrtva”, rekao je Carvajal u utorak.

“Dakle, ne možemo unaprijed zauzeti stav ili osuditi jednu ili drugu stranu, a da stvarno ne znamo što se dogodilo, što je dogovoreno, jer Jennifer još nije podnijela tužbu”, dodao je, ne znajući da se Hermoso sastala s tužiteljima i podnijela kaznenu prijavu ranije tijekom dana.

Meksiko dekriminalizira pobačaj

Vrhovni sud Meksika odbacio je u srijedu sve savezne kaznene zakone za pobačaj, presudivši da su nacionalni zakoni koji zabranjuju postupak neustavni i da krše prava žena u opsežnoj odluci koja je proširila latinoamerički trend širenja pristupa pobačaju.

Visoki sud naredio je da se abortus ukloni iz saveznog kaznenog zakona. Presuda će zahtijevati od savezne službe javnog zdravstva i svih saveznih zdravstvenih ustanova da ponude pobačaj svakome tko ga zatraži.

“Nijedna žena ili trudnica, niti bilo koji zdravstveni radnik, neće moći biti kažnjeni za pobačaj”, objavila je Informacijska grupa za odabranu reprodukciju, poznata pod svojim španjolskim inicijalima GIRE, u izjavi.

Međutim, dvadesetak meksičkih država još uvijek kriminalizira pobačaj. Iako će se suci u tim državama morati povinovati odluci suda, bit će potreban daljnji pravni rad kako bi se uklonile sve kazne.

Barbie film je i službeno oborio rekorde

Barbie je službeno postao najveći hit godine, nakon što je zarada filma prestigla ukupni film Super Mario Bros.

Barbie film je sada zaradio 1,38 milijardi dolara globalno, što je više od 1,36 milijardi dolara koje je uzeo film Super Mario Bros.

Zbog ovog uspjeha filma, Greta Gerwig je postala prva žena koja je u kolovozu dostigla prekretnicu od 1 milijardu dolara kao solo redateljica.

Barbie je također pomogao američkoj ljetnoj blagajni da dostigne oznaku 4 milijarde dolara prvi put nakon pandemije.

 

Gotovo cijela svjetska populacija izložena globalnom zagrijavanju

Gotovo cijela svjetska populacija bila je između lipnja i kolovoza izložena povećanim temperaturama kao rezultatom klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, zaključuje se u recenziranom izvješću američke istraživačke skupine Climate Central objavljenom u petak, prenosi Hina.

Ovogodišnje ljeto je bilo najtoplije na sjevernoj hemisferi od kada postoje mjerenja, s poduljim toplinskim valovima u Sjevernoj Americi i južnoj Europi koji su izazvali katastrofalne šumske požare i veliki broj žrtava, stoji na Hini. 

Climate Central je proučio temperature u 180 zemalja i 22 teritorija i utvrdio da je 98 posto svjetskog stanovništva bilo izloženo višim temperaturama, poglavito kao posljedicama zagađenja ugljičnim dioksidom.

Osuđena je zvijezda “Ludih sedamdesetih”

Zvijezda serije “Lude sedamdesete” Danny Masterson osuđen je u četvrtak na 30 godina do doživotnog zatvora nakon presude za silovanje ranije ove godine. 

U svibnju je porota osudila Mastersona za dvije od prvobitne tri optužbe u kojima je bio optužen za drogiranje i prisilno silovanje žena u svojoj kući u Hollywood Hillsu prije više od 20 godina.

Osuđen je za silovanje dviju žena 2003. dok je glumio u emisiji “That 70’s Show”. Druga porota nije mogla donijeti presudu o trećoj optužbi iz 2001. koju je iznijela bivša djevojka, iako su porote glasale za osudu.

“Danny Masterson nije imao poseban tretman kao slavna osoba”, rekao je kazneni odvjetnik Joshua Ritter, partner El Dabe Ritter Trial Lawyers i bivši okružni tužitelj Los Angelesa. Ritter je dodao da je 30 godina ono što bi očekivao za bilo koga optuženog tako ozbiljnih zločina.