Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Japan počinje ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu 

Japanska “Tokyo Electric Power Company” počela je u četvrtak poslijepodne ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean.

Rukovoditelji tvrtke, poznate kao TEPCO, rekli su novinarima da će odmah zaustaviti ispuštanje pročišćene vode u Pacifik ako se otkriju bilo kakvi problemi. Voda je počela teći oko 13 sati po lokalnom vremenu s početnim planom ispuštanja vode “kontinuirano” tijekom razdoblja od 17 dana, prema tvrtki.

Kontroverzna odluka, koja je izazvala prosvjede u Japanu i Južnoj Koreji, potaknula je kineske dužnosnike da izdaju oštro priopćenje u četvrtak, rekavši da se Peking tome “protivi i snažno osuđuje”. 

“Postupci Japana bili su sebični i neodgovorni budući da ocean “pripada cijelom čovječanstvu”, rekla je Kina.

“Moglo bi doći do sekundarne katastrofe koju je izazvao čovjek za lokalno stanovništvo i cijeli svijet ako Japan odluči ispustiti vodu u ocean samo da bi služio sebičnim interesima Japana”, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Oko 10 tisuća pingvina umrlo zbog otopljenja antarktičkog leda 

Oko 10 tisuća mladunaca pingvina, koji još nisu razvili vodootporno perje, umrlo je nakon što se ledena podloga ispod njih otopila i raspala.

Mladunci carskog pingvina najvjerojatnije su se utopili ili smrznuli nakon incidenta koji se dogodio krajem 2022. u području izvan Antarktičkog poluotoka, zvanom Bellingshausenovo more, objavio je BBC, pozivajući se na studiju objavljenu u srijedu u recenziranom časopisu “Komunikacije Zemlja i okoliš.”

Studija pokazuje da su mladunci bili među četiri od pet kolonija koje su pretrpjele “katastrofalni neuspjeh uzgoja” u tom području krajem prošle godine.

Carski pingvini ovise o morskom ledu za razmnožavanje, traženju hrane i podizanju svojih mladih, kaže istraživanje. Ali njihovo stanište se smanjuje zbog “velikih kontrakcija u morskom ledu”, dodaje se u studiji.

Španjolska policija obavila rekordnu zapljenu kokaina 

Španjolska policija izvršila je rekordnu zapljenu kokaina, pronašavši 9,5 tona droge skrivene među kutijama banana u brodskom kontejneru iz Ekvadora u južnoj luci Algeciras.

“Ova je operacija bila udarac bez presedana jednoj od najvažnijih svjetskih kriminalnih organizacija u distribuciji kokaina, koja cilja na velike kriminalne mreže u Europi”, navodi se.

Kutije su bile označene s više od 30 različitih logotipa koji su odgovarali različitim europskim kriminalnim grupama koje su trebale primiti kokain, no policija nije imenovala organizaciju niti kriminalne mreže u Europi.

Homofobija se od sada kažnjava zatvorom

Brazilski Vrhovni sud presudio je da homofobne uvrede sada mogu biti kažnjive zatvorom. Ova odluka stavlja anti-LGBTQ govor mržnje na istu pravnu razinu kao i rasistički govor mržnje, koji je već bio kažnjiv zatvorom u Brazilu.

Glavni sudac, sudac Edson Fachin, kazao je u svojoj presudi da je “ustavni imperativ” dati LGBTQ građanima jednaku zaštitu po zakonu.

Isti sud je 2019. godine presudio da je homofobija krivično djelo, ali prethodna presuda odnosila se samo na klevete protiv šire LGBTQ zajednice, a ne pojedinaca.

Brazil navodno ima jednu od najviših stopa ubojstava LGBTQ osoba na svijetu, s više od 242 nasilnih smrti samo u 2022. godini, prema podacima čuvara Grupo Gay da Bahia. Brazil se također smatra najsmrtonosnijom zemljom na svijetu za transrodne ljude, prema grupi za prava Transrodna Europa, s više od 1700 trans osoba ubijenih između 2008. i 2022. godine.

Reakcije nakon što je čileanski Senat odobrio zakon o LGBT pravima na vjenčanje i usvajanje

Poljubac španjolskog nogometnog predsjednika izazvao je bijes nakon finala Svjetskog prvenstva za žene

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales našao se na udaru kritika nakon što je poljubio napadačicu Jenni Hermoso u usne nakon pobjede Španjolske nad Engleskom od 1-0 u finalu Svjetskog prvenstva u Sydneyu u nedjelju navečer.

Hermoso je u prijenosu uživo nakon toga rekla da joj se gesta “nije svidjela”. No, u komentarima koji su kasnije dani medijima, čini se da je pojasnila svoj stav, rekavši da je to “prirodna gesta naklonosti”.

“Bila je to potpuno spontana uzajamna gesta zbog neizmjerne radosti koju donosi osvajanje Svjetskog prvenstva. “Predsjednik i ja imamo odličan odnos, njegovo ponašanje prema svima nama bilo je izvanredno i to je bila prirodna gesta naklonosti i zahvalnosti.”, rekla je Hermoso u komentarima koje je za AFP dao španjolski savez. 

Rubiales je odbacio svaku sugestiju da je taj čin neprikladan. “Bio je to poljubac između dva prijatelja koji su nešto slavili”, rekao je u nedjelju televizijskoj kući COPE, odbacujući one koji su to vidjeli drugačije kao “idiote i glupe ljude”. Dodao je: “Ignorirajmo ih i uživajmo u dobrim stvarima.”

Reakcija na poljubac nastavila je dominirati španjolskim vijestima u ponedjeljak, a ministrica ravnopravnosti u privremenoj vladi, Irene Montero, opisala ga je kao “oblik seksualnog nasilja koje mi žene trpimo svakodnevno, a do sada je bilo nevidljivo”.

A, reakcija je bilo i u redovima same španjolske ženske reprezentacije. Naime, 11 trenera i tehničkog osoblja podnijelo je ostavke, navodeći “neprihvatljiv stav” Luisa Rubialesa.

“Duboko žalimo što je pobjedi španjolskog ženskog nogometa naštetilo neprimjereno ponašanje koje je naš dosadašnji predsjednik Luis Rubiales izveo i što je on sam priznao. Nema sumnje da je to neprihvatljivo i da uopće ne odražava načela i vrijednosti koje branimo u svom životu, u sportu općenito, a posebno u nogometu”, stoji u zajedničkoj ostavci osoblja.

No, ni krovna nogometna organizacija FIFA  nije hjela pustiti ovaj slučaj. Fifa je tako uručila  Rubialesu 90 dana suspenzije.

Spanish football federation president Luis Rubiales kisses Aitana Bonmati of Spain after Spain beat England in the final of the FIFA Women’s World Cup Australia & New Zealand 2023 at Stadium Australia on August 20, 2023
Spain Women v England Women, FIFA Women’s World Cup, Final, Stadium Australia, Sydney, Australia – 20 Aug 2023,Image: 798917164, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Žirafa bez mrlje  rođena u zoološkom vrtu Tennessee

U zoološkom vrtu u Tennessee-u je prije nekoliko tjedana rođena žirafa bez ijedne mrlje, što je čini izuzetno rijetkim primjerom.

“Stručnjaci za žirafe vjeruju da je ona jedina žirafa bez mrlja na svijetu”, rekao je vlasnik Brightovog zoološkog vrta Tony Bright. Također je kazao kako je posljednja zabilježena ovakva žirafa rođena davne 1972. godine u Tokiju.

Zoološki vrt poziva ljude da glasaju i tako daju ime ovoj žirafi. Za sada su u najužem izboru imena poput  “The Kipekee” što znači jedinstvena, “Firali” što znači neobično, “Shakiri” znači najljepša, i “Jamella”, što znači jedna od najvećih ljepota.

Beyoncé u Zigmanovom kostimu nastupila na Renaissance turneji

Svim onim pobožnim pratiteljima Renaissance turneje planetarno popularne glazbene dive Beyoncé sigurno nije promakla činjenica da je glazbenica nastupila u kostimu s potpisom domaćeg modnog dizajnera Juraja Zigmana.

Velika je to stvar za njegov, domaći dizajn, rad, stvaralaštvo, kada toliko velika, utjecajna osoba iz showbusinessa prepozna talent i kvalitetu rada i stvaralaštva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ZIGMAN (@zigman_official)