Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Krapinsko-zagorska županija osvojila nagradu za europsku poduzetničku regiju

Krapinsko-zagorska županija osvojila je prestižnu Nagradu za europsku poduzetničku regiju (EER) za 2025. godinu, čime se pridružila eliti triju europskih regija priznatih zbog izvanrednih inicijativa u poticanju poduzetništva, prenosi Hina. Nagradu dodjeljuje Europski odbor regija, a Krapinsko-zagorska županija prepoznata je zbog svog ambicioznog pristupa inovacijama u tradicionalnim sektorima poput turizma i obrtništva.

Fokus nagrađene regije usmjeren je na modernizaciju malih i srednjih poduzeća, jačanje konkurentnosti te poticanje održivosti turističke industrije kroz podršku lokalnim obrtnicima i umjetničkim zanatima. Zlatko Šorša, predsjednik skupštine Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je ponos zbog ovog priznanja te naglasio važnost daljnjeg unaprjeđenja postojećih inicijativa.

Svečana dodjela nagrada održana je u Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje je Šorša primio nagradu i istaknuo da je ovo priznanje i obveza za nastavak uspješnog rada u regiji. Naglasio je i razvoj zdravstvenog turizma kao ključnog segmenta gospodarske strategije, naglašavajući bogatstvo Zagorja kao destinacije koja njeguje ekologiju i kulturnu baštinu.

Osim Krapinsko-zagorske županije, Nagradu za europsku poduzetničku regiju za 2025. godinu dobile su i španjolska regija Galicija te Mazovjecko vojvodstvo iz Poljske, što dodatno potvrđuje status ove nagrade kao prepoznatljivog simbola izvrsnosti u poticanju poduzetništva diljem Europe.

Šangaj razvija inovativnog robota za podršku slijepima

U Šangaju se razvija šesteronogi robotski “pas vodič” koji bi mogao revolucionirati podršku slabovidnim osobama diljem svijeta. Ovaj robot koristi napredne kamere i senzore za kretanje te prepoznavanje okoline, omogućujući mu čak prepoznavanje svjetlosnih signala semafora, što tradicionalni psi vodiči ne mogu.

Robot je veličine engleskog buldoga, sa šest nogu koje mu pružaju izuzetnu stabilnost. Zahvaljujući tehnologiji umjetne inteligencije, može verbalno komunicirati s korisnicima, prepoznavati glas, planirati rute te razlikovati semafore. Ovaj inovativni pristup može značajno poboljšati neovisnost slabovidnih osoba, omogućujući im samostalno putovanje bez potrebe za pratnjom.

U Kini, gdje nedostaje tradicionalnih pasa vodiča, ova tehnologija može biti ključna za unaprjeđenje života slijepih osoba, posebice u javnim prostorima. S obzirom na kapacitete kineske industrije, očekuje se masovna proizvodnja ovih robota, čime bi postali pristupačniji širokom broju korisnika.

Projekt također pokazuje potencijal za globalno tržište budući da deseci milijuna ljudi diljem svijeta mogu imati koristi od naprednih tehnologija poput ovog robotskog psa vodiča.

Kina upozorava EU na mogući “trgovinski rat”

Kinesko ministarstvo trgovine izrazilo je u petak zabrinutost zbog eskalacije komercijalnih napetosti s Europskom unijom, nagovještavajući mogući “trgovinski rat”.

“Odgovornost za ovu situaciju u potpunosti leži na strani Europske unije”, izjavio je glasnogovornik ministarstva. Kina je izrazila nadu da će se EU otvoriti za dijalog i prihvatiti određene kompromise kako bi se izbjegla eskalacija trgovinskih napetosti koje bi mogle izmaknuti kontroli.

Sukob je eskalirao nakon što je Europska komisija prošlog tjedna predložila visoke carine na uvoz električnih vozila iz Kine, usprkos protivljenju Pekinga. Ova odluka je dodatno pogoršala trgovinske veze i mogla bi rezultirati kaznenim mjerama protiv drugoga najvećega svjetskoga gospodarstva.

Priopćenje kineskog ministarstva trgovine objavljeno je neposredno prije dolaska njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka u Peking. Njemački ministar ima zadatak objasniti kineskim dužnosnicima odluku o carinama i pokušati smanjiti rizik od kineskih protumjera koje bi mogle naštetiti njemačkim poduzećima.

Europska unija potvrdila oštre carine na kineska električna vozila

Europska komisija je potvrdila odluku o uvođenju oštrih carina na električna vozila iz Kine od 5. srpnja, smatrajući da su kineski proizvođači nepravedno poticani enormnim subvencijama koje dovode do umjetno niskih cijena i nepravedne konkurencije.

Istraga koja je trajala devet mjeseci otkrila je da su subvencije prisutne kroz cijeli lanac opskrbe baterijskim električnim vozilima (BEV) proizvedenima u Kini, što je omogućilo kineskim proizvođačima da svoje proizvode nude po nižim cijenama od onih proizvedenih u EU. Ova je odluka od presudnog značaja za europsku industriju, koja se suočava s prijetnjom ekonomskih gubitaka i mogućim gubitkom više od 12 milijuna radnih mjesta.

Tarife će biti diferencirane i dodane na postojeću stopu od 10%, primjenjivat će se prema veličini kompanije, godišnjem prometu i procijenjenom iznosu primljenih subvencija.

Brazil zabranio Meta korištenje javnih objava za obuku AI-ja

Brazil je slijedio europski primjer zabranivši Meta koristiti javne objave s društvenih medija za obuku umjetne inteligencije (AI). Odluku je donijela Nacionalna agencija za zaštitu podataka zbog dubokih zabrinutosti za osnovna prava korisnika. Prema agenciji, Metina nova politika predstavlja “izravnu prijetnju za ozbiljno i nepopravljivo ili teško popravljivo narušavanje temeljnih prava pogođenih podataka”.

Brazil je jedno od najvećih tržišta za Metu, a ova zabrana predstavlja značajan udarac za planove tvrtke u razvoju AI-ja. Meta se već susrela s regulatornim izazovima u Europi, gdje je njihova politika korištenja javnih objava za obuku AI-ja također privremeno zaustavljena zbog problema s privatnošću. Prethodno planirani početak korištenja javnih objava za obuku velikih jezičnih modela, poput onih koji pokreću chatbotove kao što je OpenAI-ov ChatGPT, odgođen je nakon intervencije Irskog ureda za zaštitu podataka i drugih europskih tijela.

Ozempic povezan s rijetkim stanjem koje uzrokuje sljepoću?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu “JAMA Ophthalmology” otkriva potencijalnu povezanost između popularnih lijekova Wegovy i Ozempic s rijetkim stanjem koje može dovesti do trajne sljepoće na jedno oko. Prema studiji, kod korisnika semaglutida, aktivne tvari u spomenutim lijekovima, značajno je veći rizik za razvoj nearteritičke anteriorne ishemične optičke neuropatije (NAION), posebno u prvoj godini terapije.

NAION, stanje uzrokovano smanjenim protokom krvi prema optičkom živcu, iznimno je rijetko, utječući na dvoje do deset od 100 000 ljudi. Iako istraživanje upozorava na potencijalnu vezu između semaglutida i ovog stanja, ističe se da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li lijek doista uzročno povezan s NAION-om.

Semaglutid, koji pripada grupi agonista receptora GLP-1, postao je popularan nakon što ga je Novo Nordisk lansirao kao Ozempic za dijabetes 2017. godine te kao Wegovy za kontrolu tjelesne težine 2021. godine. Unatoč mogućim rizicima, anti-obezitetni lijekovi pokazali su se korisnima u smanjenju rizika od određenih bolesti, ali su također povezani s drugim zdravstvenim problemima, poput ozbiljnih probavnih tegoba.

Studija naglašava važnost informiranja liječnika i pacijenata o potencijalnim rizicima pri korištenju Wegovy i Ozempic te potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se bolje razumjela veza između ovih lijekova i NAION-a.

Hrvatska među liderima u Europi po kvaliteti vode za kupanje

Hrvatska je prema najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš u 2023. godini zauzela treće mjesto u Europi po kvaliteti vode za kupanje. Prema podacima za svibanj, iza Cipra i Austrije, Hrvatska se istaknula po visokom udjelu kupališta s izvrsnom kvalitetom mora i vode za kupanje. Ministarstvo zaštite okoliša i zelenog prijelaza ističe da je Hrvatska druga među zemljama s obalom, što odražava dugogodišnje upravljanje kvalitetom mora i vode za kupanje te očuvanje morskog okoliša.

Laboratoriji javnih zdravstvenih instituta u sedam primorskih županija provode testiranja kvalitete vode za kupanje od 20. svibnja do 1. listopada na 1087 lokacija duž obale i otoka. Analize se provode svakih 15 dana sukladno Direktivi o vodi za kupanje, pri čemu se mjeri prisutnost bakterija intestinalnih enterokoka i Escherichia coli.

U 2023. godini kvaliteta mora u Hrvatskoj bila je izvrsna (plava kategorija) na 951 mjernoj točki od ukupno 1008. Dodatnih 38 točaka ocijenjeno je kao dobro (zelena), šest kao zadovoljavajuće (žuta), a 13 kao nezadovoljavajuće (crvena).

Foto: Unsplash