Na platformi volimdokumentarce.net praznici počinju danas, 23. prosinca i traju sve do petka, 17. siječnja 2021., uz nove naslove iz Restartove dokumentarne riznice, i to iz tjedna u tjedan uz stalni popratni set od pet filmova za besplatno gledanje uz unošenje promotivnog kôda DOKU-PRAZNICI.

“Jedriličarke s broda Maiden”

U prvom tjednu, počevši od ponedjeljka, 21. prosinca, svoju online premijeru na platformi ima biografski dokumentarac “Jedriličarke s broda Maiden” o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u utrci Whitbread. Premijerno prikazan u Torontu, zatim na Sundanceu i brojnim drugim festivalima diljem svijeta, te ovjenčan panegiricima kritike i publike, film britanskog redatelja Alexa Holmesa donosi priču o posadi na čelu s buntovnom Tracy Edwards koja je zauvijek promijenila nautički svijet. Za veličanstveni poduhvat preplovljavanja svijeta posadi je trebalo 9 mjeseci i 33 nautičke milje (od britanskog Southamptona preko Južnog pola i nazad), dok su istovremeno svi – njihovi muški kolege, mediji i  sponzori – bili uvjereni da ovih 12 žena ne samo da neće završiti utrku već će skupa „umrijeti na moru“. Dogodilo se upravo suprotno, a film Jedriličarke s broda Maiden na uzbudljiv način predočava iznimno tešku borbu s prirodom i oceanom koja je za posadu ipak bila lakša od borbe s duboko ukorijenjenim društvenim predrasudama.

Uz doks “Jedriličarke s broda Maiden” koji je na volimdokumentarce.net dostupan uz minimalnu naknadu, prvi praznični tjedan donosi i pet besplatnih naslova.

“Splav”

Među njima je i Splav, film o jednom od najčudnijih društvenih eksperimenata svih vremena. Godine 1973. petorica muškaraca i šest žena zaplovili su Atlantskim oceanom na splavi u sklopu znanstvenog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresiju i seksualnu privlačnost. Iako je projekt u medijima ubrzo postao poznat kao “splav za seks”, nitko nije mogao predvidjeti razvoj događaja tijekom tromjesečnog putovanja.

Glazbeni dokumentarci

Među besplatnim naslovima su i dva glazbena dokumentarca: “Carmine Street Guitars”, šarmantna posveta rock ikonografiji i malenom glazbenom dućanu koji se u srcu njujorškog Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji, te “Ptica na žici”, davno izgubljen pa sretno pronađen, biografski doks o europskoj turneji Leonarda Cohena iz 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio još na početku slave. Njegovo prikazivanje stopirao je sam Cohen smatrajući ga previše kontroverznim i tek je malo prije smrti dao svoje dopuštenje redatelju Tony Palmeru da nakon gotovo 40 godina dovrši ovaj film rijetke ljepote i nikad viđenih arhivskih materijala.

“Naš novi predsjednik”

Na popisu je i “Naš novi predsjednik”, dokumentarac koji prikazujući laž nastoji ukazati na istinu. Istovremeno uznemirujuć i zabavan, film prikazuje nevjerojatan labirint laži i apsurdnih teorija koje vladaju u eri „fake newsa“ i tako osvještava taktike suvremenog rata informacijama i koordiniranog utjecaja na javno mnijenje i to na primjeru izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

“Sretna zima”

Tu je i duhovit i pronicljiv talijanski doks “Sretna zima” koji razotkriva društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižna ljetovanja. Svakog ljeta na plaži Mondello u Palermu više od tisuću kućica spremno je primiti jednako toliko obitelji koje će onamo doći ljetovati. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji.

flash!

Platforma volimokumentarce.net jedina je ekskluzivna dokumentarna Video on Demand (video na zahtjev) platforma u regiji na kojoj se nalazi pregršt domaćih, regionalnih i svjetskih dokumentarnih naslova kao i predavanja (masterclassa) te razgovora s poznatim svjetskim i domaćim filmašima. Na platformi se mogu pogledati i dokumentarni hitovi poput Medene zemlje, Srbenke, Waldheimov valcer, Dubina dva, Stieg Laarson: čovjek koji se igrao vatrom, Na vodi, i mnogi drugi.