Prije nešto više od dvije godine, na Pagu se pojavilo jedno zanimljivo zdanje, još zanimljivijeg imena, Villa Fjaka. Ako tražite mir i uživanje u ljepotama netaknute prirode, predlažemo ovo super mjesto!

Vjerujemo da je svatko od nas u nekom trenutku osjetio da mu treba potpuni mir. Povratiti izgubljenu energiju, relaksirati se, centrirati se i pronaći onaj neki izgubljeni životni balans u ovom ubrzanom i iscrpljujućem svijetu. Kako bez obzira na suvremeno, moderno i digitalno okruženje, naše tijelo još nije izgubilo povezanost s prirodom, najčešće ćemo isto tražiti okruženi šumom, morem, tišinom… 

Jedno takvo mjesto pronašli smo na Pagu. Villa Fjaka odskače od mnogih smještaja na otoku jer čak i kad se odmaknemo od one Nomen est omen svojim vanjskim i unutrašnjim dizajnom i uređenjem zaista zove na jedan opušteni, stress-free, mediativni odmor. Što i ne čudi kada upoznate vlasnike. 

Zrinka i Steve, živjevši u eklektičnom i ponekad hektičnom Londonu, u intenzivnim znanstvenim i business okruženjima, iznova su se vraćali Pagu kao centralnoj emotivno inspirativnoj lokaciji – ili kako bismo floskulasto rekli – na punjenje baterija. Otok im je davao potreban životni balans i povrat energije, što zbog prirode i mira, što zbog toga jer su se ovdje okupljali s najbližim prijateljima i članovima obitelji. “Želja nam je bila da naše iskustvo te prirodne i netaknute ljepote otoka podijelimo i s drugima kada nismo ovdje…”

NEVJEROJATAN POGLED OD 360 STUPNJEVA

Kada su Zrinka i Steve bacili oko na ovu lokaciju, ona je bila u potpuno nedovršenom stanju. Ova kuća, koja je prošlosti bilo dio obiteljskog ovčarskog dobra, čak i u tom stanju odavala je izuzetan potencijaln, pa i neistreniranom oku. Bilo je potpuno jasno da će se njezina arhitektura, materijal i dizajn savršeno integrirati s prirodnim okolišem otoka. A njezina nevjerojatno vizura od 360 stupnjeva neprekinutog pogled na Jadran s južne te Velebita sa sjeverne strane neodoljivo je zvala na obnovu i izgradnju jedne zen oaze. 

“Zatečena unutarnja arhitektura dala nam je mogućnost vlastite adaptacije prostora na način da kuća funkcionira kao cjelina sa zajedničkim prostranim unutarnjim i vanjskim prostorima za boravak i druženje, ali ostavljajući dovoljno intimnog prostora za pet spavaćih prostorija s vlastitim kupaonicama. Bilo nam je bitno da kuća zadrži prozračnost prostora u kojem se veća obitelj neće osjećati sputano. Veliku pozornost dali smo uređenju vrta s autohtonim biljem otoka, koje je svojim rastom omekšalo kamene površine vanjskih terasa i cijeli dojam vile.” rekla nam je Zrinka. 

FUNKCIONALNA I NENAMETLJIVA ESTETIKA

Za uređenje su zaslužni sami Zrinka i Steve a ono je zapravo odraz njihove zajedničke estetike i vizije kako napraviti savršeno ugodan prostor. “Mislim da je estetiku unutrašnjosti kuće najbolje opisati kao kvalitetnu, funkcionalnu i nenametljivu. Želja nam je bila da se posjetitelji osjećaju relaksirano i slobodno, te da vanjske i unutarnje površine neprekidno komuniciraju te time podupiru međusobnu interakciju posjetitelja.” kaže nam Zrinka. Nama se čini da će im ta želja biti i ispunjena!