I nije mu trebalo dugo da nakon otvorenja 2018., na zagrebačkoj adresi Republike Austrije 1, Atelje br. 1 doista postane prvi među najzabavnijima kada su u pitanju umjetničke kreativne radionice.

Za to su zaslužne Ana Grzunov i Maša Barišić, dobre dugogodišnje prijateljice i prije svega iznimno kreativne ženske duše koje su svojim idejama i ugodnom opuštenom atmosferom kakva vlada tijekom njihovih radionica, pomaknule ‘male’ osobne umjetničke granice brojnih polaznika. Ovdje su su već održale brojne radionice slikanja, crtanja, ilustracije i keramike pod vodstvom nagrađivanih domaćih kreativaca koji vješto vode i mentoriraju polaznike pri oslobađanju kreativnih ‘sila’. A popis mogućnosti se stalno širi pa je tako nedavno održana i prva radionica stop animacije.

No, ono čemu su posebno posvećeni u Ateljeu br.1 je keramika, u svim oblicima i bojama. I nije niti čudno jer keramičarska scena je i dalje jedna od najaktivnijih i najproduktivnijih kada su u pitanju dekorativni predmeti za svaki dan. Maša i Ana će zato 25. listopada organizirati prvi jednodnevni sajam keramike KLEI, naravno – u Ateljeu. Osim jesenskog, u planu im je zimsko, proljetno i ljetno izdanje čiji je glavni cilj predstaviti zanimljive aktualne autore koji stvaraju divne radove od keramike. Nadolazeću subotu moći ćete ih upoznati, razgledati njihove radove, a i ponijeti ih kući ako vam se svide.

A kad smo već kod ljubavi prema keramici i svemu onome čemu nas može naučiti, pitali smo Mašu i Anu da nam kažu što je toliko posebno u tom osjećaju.

Maša

Keramika je super meditacija, a kao materijal je vrlo plemenita. Meni je keramika hobi i kad radim s njom ne želim razmišljati o ičemu. Kad krenem modelirati totalno sam fokusirana na formu koju stvaram i stvarno se isključim. Jako je teško “multitaskati” kad se radi s glinom što je u ovom slučaju fantastično jer se čovjek stvarno odmori i od obaveza, i od samog sebe. Genijalno mi je i to što može biti uporabna tako da kada pijem kavu iz šalice koju sam sama napravila, poseban mi je užitak.

Mašin brend Moku Mori

Ana

Volim glinu jer me u isto vrijeme opušta i potiče na akciju. Obožavam kreirati, igrati se s idejama i izrađivati stvari svojim rukama. Glina sve to omogućuje odjednom. S njom si sam svoj majstor i posve joj se prepustiš. S guštom zaboraviš na mobitel i sat, tu ste samo ti, ruke i ideje. To je taj ‘me time’ koji svi trebamo, a ja ga rado pronalazim upravo u glini.

Anin brend Zoo Zid

Više informacija o sajmu KLEI pratite ovdje.

Foto: privatna arhiva