Projekt Terra Meera Croatia zove vas da obnovite plodnu zemlju i posadite drvo u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, Šibensko-kninskoj županiji, u blizini Krke.

”Danas hrana dolazi s kamiona, a ne iz zemlje, dok je trešnje i slatke breskve mogu pronaći u samo pokojem sretnom vrtu.”, riječi su iz videa Irene Ateljević, znanstvenice i sveučilišne profesorice, školovane između ostalog i na Novom Zelandu, koja već niz godina govori na svjetskim konferencijama i upozorava na ono na što nas upozoravaju i mnogi drugi stručnjaci. Krajnji je čas da se probudimo i počnemo pomagati i pridonositi prirodi, živjetu u suodnosu s njom, a ne protiv nje.

Ako su vas nedavni popularni dokumentarci na Netflixu napokon malo razbudili i shvatili ste da želite nekako pridonijeti očuvanju prirode, ekologije, te početi biti aktivni sudionik kvalitetnijeg, zdravijeg lifestyle, koji ide korak u korak s prirodom, danas ćemo vas upoznati s projektom koji odmah možete podržati i na stranici gogetfunding.com/be-the-seed-of-change/ .

Iza cijele ideje stoje Irena Ateljević i njena kćer Tina, koja je povratkom u Hrvatsku odlučila potaknuti proizvodnju hrane lokalno, prvo kroz restoran i hub u Šibeniku, She, gdje se priremala organski uzgojena hrana, a u sklopu svega bio je i centar za promociju zdravog i lokalnog načina života, kao i yoga centar. Kao nastavak na cijelu ideju Irena je nadomak Bribira kupila zemlju koju sada obrađuje s timom mladih ljudi, a njihov zajednički cilj je stvoriti zdravu zemlju koja se održava i plodna je korištenjem samo prirodnih procesa, poput ugljika i vode. Time ne da se samo utječe na ono što raste iz nje, već na cijeli prirodni kružni proces koji je direktno povezan i s klimatskim promjenama. Osim toga, cijeli projekt osim što pridonosi prirodi pridonosi i cijeloj zajednici. ”Ispred nas je svega šezdeset godina zdrave i plodne zemlje, jer smo dvije trećine već uništili i pretvorili smo je u prašinu. Zemlja je izvor života, izvor svega živog, ona je baza eko sistema cijelog planeta. Radi se o regeneraciji zemlje jer većina sadnji odvija se s kemijskim uništavanjem same zemlje. Važno je isto tako reći da i kada se radi o organskim sadnjama, u kojima se možda ne koristi kemija, često se opet koriste stvari koje ne čine dobro samoj zemlji, ne obnavljaju je već je ubijaju.”

”Način nako koji jedemo i kupujemo uništavamo Zemlju. Na svijetu nas je jednostavno previše i moramo nešto početi mijenjati.”, dodaje Tina, koja trenutno studira u Berlinu, ali surađuje s Terra Meera projektnom od tamo. Osim toga, Teera Meera dio je i svjetske priče, u suradnji s poznatom svjetskom tvrtkom za sadnju drveća koja postoji od 2013. godine, Gone West, od kada su na svijetu posadili preko 4 milijuna drveća. Želja Irene i Tine je da za početak posade 300 voćki na svojoj zemlju u blizini Bribira.

View this post on Instagram

It's time- We are planting trees! With @gonewestagram Link in Bio. Be the seed of change and join us on this journey. Check out our IGTV that will tell you our whole story. Support us  in this campaign, it is not just about your contribution; it is an invitation to be part of our world-wide community of change makers, to become a seed of change. This campaign will plant a biodiverse and native fruit forest, revitalise the Terra Meera land, support the local economy and create a source of food and educational opportunities for local and international communities We prepared different rewards for your support that open the space of Terra Meera to you. Check out our website: www.terrameera.com

A post shared by Terra Meera (@terrameeracroatia) on

”Ako ništa drugo, koronavirus sada nam je pokazao koliko smo svi međusobno povezani i kako nam je svi imamo samo jedan zajednički dom, a to je planet Zemlja. Svima nam je ovo zajedničko. Ne možemo možda živjeti kao prije, na tradiocionalan način, ali ono što možemo je tranformirati svoj pristup i kreirati novu viziju za čovječanstvo.”

Cijeli podcast s Irenom i Tinom možete poslušati i ovdje: www.therapyofdance.com, a više o Terra Meera pronađite na službenoj stranici www.terrameera.com.

Foto: Instagram @terrameeracroatia