Beč je u mnogočemu grad primjer. Od kulturne, gastronomske ponude, gradskih posebnih projekata od kulturnog i društvenog značaja, način na koji provode svoju turističku politiku (da, koliko god Hrvatska nagrada pobrala, Advent u Beču je i dalje mnogima imperativ i uzor kako jedan građanski blagdanski program treba u europskom gradu izgledati) i na kraju krajeva kako rješavaju komunalne probleme, kao što je transport i javni prijevoz.

Bicikl kao svakodnevno prijevozno sredstvo? U Beču, apsolutno!

Tako među prvima provode politike ekološkog transporta i prijevoza biciklima i javnim prijevozom. Javni bicikli u Beču su od travnja do kraja 2022. godine iznajmljeni više od 200000 puta, i to u 99 posto slučajeva preko aplikacije WienMobil, a ostatak telefonskim putem. Najam bicikala moguć je u cijelom gradu. Gradske vlasti su objavile da gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien, osim metroa, tramvaja i autobusa, ima i bicikle za iznajmljivanje. Proteklih nekoliko mjeseci stanice javnih bicikala postepeno su pripremane, a građanima je u 23 općine na raspolaganju ukupno 3000 bicikala.Odaziv građana je iznimno pozitivan. U prvom mjesecu prije uspostavljanja punog kapaciteta registriralo se 13000 korisnika, dok ih je u studenom 2022. bio registrirano više od 75000.

Osim najma bicikala vlasti potiču i korištenje svih mogućih kombinacija prijevoza s biciklima. Naime, kako bi se nastavio tijek prometnog zaokreta, Ministarstvo zaštite klime (BMK) također osigurava primamljiva sredstva za aktivnu mobilnost i upravljanje mobilnošću za 2023. godinu. U suradnji sa sportskom maloprodajom nastavlja se uspješna kampanja financiranja e-bicikala, transportnih bicikala i sklopivih bicikala s i bez električnog pogona. Od ožujka ove, 2023. privatnici, tvrtke, sportski klubovi i zajednice mogu iskoristiti povećanu subvenciju za (e-)transportni bicikli od 1.000 eura (umjesto dosadašnjih 900 eura). Nova je i subvencija za (e)sklopive bicikle u iznosu od 600 eura! Oni koji imaju godišnju kartu za javni prijevoz mogu podnijeti zahtjev za subvenciju od 600 eura pri kupnji sklopivog bicikla.

Ministarstvo zaštite klime poduprlo je kupnju oko 12000 bicikala u Austriji u 2022. godini; uključujući više od 3000 transportnih bicikala s i bez električnog pogona zajedno sa sportskim trgovcima. U 2023. godini sportska maloprodaja očekuje daljnji značajan rast. Ovaj savez između BMK-a i maloprodaje daje daljnji poticaj klimatski aktivnoj mobilnosti u Austriji, a nova promocija sklopivih bicikala također će ojačati kombiniranu upotrebu bicikla i javnog prijevoza.

 

Drugim riječima, država i gradovi svoje stanovnike potiču na kupnju i korištenje električnih, sklopivih i standardnih bicikala kao svakodnevnog prijevoznog sredstva!

Fotografije: Fahrrad Wien, Unsplash