Ako ste se pitali što je s Europskim zelenim planom, i dalje se vrlo sporo pomiče prema naprijed, ali vrijedi javiti koje nove odluke su donesene u EU, iako ih još čeka izglasavanje u Parlamentu.

Čini se da će programi obveznog povrata plastičnih boca biti uvedeni u EU kao dio prijedloga Europske komisije o kružnom gospodarstvu. Također, minijaturne boce šampona i gelova za tuširanje u hotelima odlaze u povijest, a cilj ovih mjera je smanjiti otpad za 15 % u ovom desetljeću. Bez djelovanja, plastično onečišćenje povećalo bi se za 19 % u istom razdoblju, rekla je Komisija. U prosjeku, svaki Europljanin godišnje proizvede gotovo 180 kg ambalažnog otpada. Pakiranje je jedan od glavnih korisnika sirovih materijala jer je 40% plastike i 50% papira koji se koriste u EU-u namijenjeno upravo ambalaži. Nova pravila imaju za cilj zaustaviti ovaj trend.

Za potrošače bi trebalo osigurati mogućnosti pakiranja za višekratnu upotrebu, riješiti se nepotrebne ambalaže, ograničiti prekomjerno pakiranje i osigurati jasne oznake za podršku pravilnom recikliranju. Za industriju će stvoriti nove poslovne prilike, posebno za manje tvrtke, smanjiti potrebu za izvornim materijalima, povećati europski kapacitet recikliranja, kao i učiniti Europu manje ovisnom o primarnim resursima i vanjskim dobavljačima.
Sprječavanje nastajanja ambalažnog otpada, poticanje ponovne upotrebe i ponovnog punjenja te omogućavanje recikliranja cjelokupne ambalaže do 2030., osnovni su ciljevi ovih mjera. Komisija također potrošačima i industriji želi razjasniti plastiku na biološkoj osnovi, kompostabilnu i biorazgradivu: određujući za koje je primjene takva plastika doista ekološki korisna i kako je treba dizajnirati, odlagati i reciklirati. Ovi prijedlozi su ključni dijelovi Akcijskog plana za kružno gospodarstvo Europskog zelenog plana i njegovog cilja da održivi proizvodi postanu norma.

Grupa za kampanju Rethink Plastic rekla je da bi te mjere “mogle puno doprinijeti smanjenju potrošnje ambalaže i zagađenja”, ali je rekla da im nedostaje ambicija. Postoje sugestije da su prijedlozi razvodnjeni nakon pritiska industrije bezalkoholnih pića. Nova pravila morat će odobriti Europski parlament i države članice kako bi postala zakon. EU je već zabranila uporabu mnogih jednokratnih plastika.

Foto: Vicky Hincks, Daniel Funes Fuentes/Unsplash