Ljubitelji kave, kojima smo nedavno napravili vodič kave koji su čekali, doista ne trebaju razlog da se prepuste uživanju u svom omiljenom napitku, ali u slučaju da želite opravdati tu “samo još jednu” šalicu, razmislite o tome kako je učiniti korisnijom za svoje zdravlje

Dodavanje jednog od ovih “začina” opasno će pridonijeti vašem svakodnevnom zdravlju! Neki od njih su gotovo prirodna i očekivana kombinacija s kavom, no o nekima možda do sada niste razmišljali. Sve u svemu, u nastavku donosimo nekoliko ideja kako kavu napraviti još zdravijom, ali i ukusnijom.

Kolagen
Kolagen je sastojak koji se smatra obveznim ako želimo poboljšati stanje kose, kože i noktiju, no to nije sve – kolagen je i jednostavan način da u svoju prehranu unesete više proteina. Kolagen u prahu je bezukusan i potpuno topiv pa ga nećete ni osjetiti u kavi, što je odlično ako ne želite promijeniti okus omiljenog napitka, ali na raspolaganju su i brojne varijante okusa. Osim toga, Jennifer Aniston svako jutro u svoju kavu dodaje kolagen – a znamo kako to izgleda!

Cimet
Dodavanje cimeta u kavu nije ništa novo, ali je i ukusno i zdravo. Istraživanja pokazuju da cimet ima antimikrobna svojstva i da je pun antioksidansa, da može sniziti šećer u krvi, poboljšati rad mozga i pomoći probavi. Dakle, i miris i okus i zdravlje!

Kurkuma
Možda se čini čudnim, ali poznati žuti začin s pravom se može pronaći u vašoj kavi. Kurkuma sadrži spoj nazvan kurkumin, koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti ublažavanja boli. Također, kurkuma je puna antioksidansa.

Ekstrakt vanilije
Prirodni ekstrakt vanilije (ili čak mahune vanilije) sadrži snažne antioksidanse i može imati protuupalno djelovanje. A, osim što vašoj kavi daje zanimljiv okus, ekstrakt vanilije osigurava dozu potrebnih minerala, magnezija i kalija.