Budući da nismo uvijek u mogućnosti skoknuti do kafića na prvu jutarnju šalicu svoje najdraže kave, donosimo popis domaćih brendova gdje možete nabaviti finu specialty kavu od koje će cijeli dom zamirisati

Specialty kava recentnih je godina stekla veliku popularnost, stoga se diljem zemlje otvorilo dosta novih coffee shopova koji prodaju i poslužuju kavu iz cijelog svijeta, pri čemu neki od njih imaju i svoje vlastite pržionice kave. 

U nastavku izdvajamo popis brendova s čijom specialty kavom zasigurno nećete pogriješiti. Postanite svoj vlastiti barista!

Quahwa_specialty kava

QUAHWA

Ova poznata zagrebačka adresa za sve ljubitelje vrhunske kave nudi širok asortiman ovog moćnog napitka predivnih aroma i after-tastea – od iznimne kave, papirnatih patrona za espresso aparate, posebne kave, premium i super premium kave do one ekskluzivne afričke iz Quahwa kolekcije skupocjenih kava.
Više saznajte na www.shop.quahwa.hr.

Karibu kaaawa

KARIBU KAAAWVA

Ovaj slatki kafić koji se nalazi u Ozaljskoj 34, blizu zagrebačkog parka Stara Trešnjevka, odražava entuzijazam svojih dviju vlasnica koje promoviraju kavu malih europskih pržionica. A da biste uživali u svježim kave okusima iz svog doma ili ureda, dovoljno je samo posjetiti njihov web shop i pretplatiti se na period koji sami odaberete – a na vaša vrata će svaki mjesec stići aromatično zadovoljstvo u obliku Karibu kofeinskog iznenađenja.
Pritom vrijedi napomenuti da uz tromjesečnu pretplatu možete ujedno odabrati i knjigu!

Cogito specialty kava

COGITO

Specijaliziranu pržionice kave koja se u Zagrebu možete popiti na nekoliko lokacija ne treba posebno predstavljati, budući da ovaj hrvatski brend specialty kave već ima etabliranu međunarodnu reputaciju i otvorene shopove u američkoj Philadelphiji i Dubaiju.
Ukoliko ne živite u Zagrebu, njihovu prefinu kavu porijeklom iz Afrike i Južne Amerike možete naručiti na njihovoj web stranici

Kavantura_Kavijatičar

KAVANTURA

Uz osebujne nazive Kavanturinih okusa, zasigurno će vam dan započeti u simpatičnom tonu. Ukoliko se ne možete odlučiti koju prije isprobati, možete naručiti Coffee Box koji sadrži po jednu vrećicu Gospona Kavomira, Gospođice Kavice i Kahvesi ili mega Coffee Box koji ujedno sadrži i kave Kavijatičar i Amani Kahawa. A nakon toga se možete pretplatiti na svoju omiljenu kavu i pritom odabrati tip mljevenja.
Ako je ne želite predignuti na Horvaćanskoj 23a u Zagrebu gdje se nalazi specialty coffee shop Kavantura, obradovat će vas kofeinska pošiljka na željenu adresu. 

Broom 44 Prolog kava

BROOM 44

Ime ovog kul coffee shopa na Dolcu daje hommage djelu Grička vještica Marije Jurić Zagorke koja je živjela u stanu iznad kafića, a vjerujemo da bi joj se svidjela i kava koja se ovdje poslužuje s potpisom brenda Prolog – jednim od najboljih barova i pržionica kave u Kopenhagenu.
U Broomu odaberite arome Meksika, Kolumbije, Brazila, Etiopije ili Kenije i uživajte u njima u udobnosti svoga doma. 

Lively Roasters Co_specialty kava

LIVELY ROASTERS

Iako su bazirani u Vrsarskoj 2 u Zagrebu, zelena zrna Arabice ovog profesionalnog proizvođača i dobavljača specijalitetnih kava možete probati u kafićima na više lokacija diljem Hrvatske – od Zagreba i Siska, preko Rijeke i Medulina, Požege i Osijeka do Orebića na krajnjem jugu.
Na njihovoj web stranici možete nabaviti preko deset vrsta specialty kava, pri čemu se možete pretplatiti na mjesečnu dostavu posebne Costa Rica / Dota kave. Više saznajte na www.livelyroasters.co.

D16_specialty kava

D16

U centru splitske Dioklecijanove palače, na adresi Dominisova 16, možete pronaći ovaj coffee shop koji je osim po odličnoj kavi prepoznatljiv i po šarmantnim zidnim ilustracijama umjetnika Luke Duplančića kao hommage dugoj tradiciji ispijanja kave na ovim prostorima. Tim entuzijastičnog tima barista nastoji gostima pružiti najviši standard 100% arabica specialty zrna kave te stalno eksperimentiraju s novim mješavinama kao što je njihov signature blend – Dominis.
Stoga, ukoliko se nađete u Splitu, svakako ne propustite svratiti do D16 – a u međuvremenu njihovu selekciju kave, koja uključuje i cold brew, možete naručiti na web shopu.

Kava2_specialty kava

KAVA2

O našem najdražem mjestu za ispijanje kave u Splitu već smo ranije pisali, stoga ćemo vas ovim putem samo podsjetiti na njihov web shop gdje možete nabaviti specialty kavu koja se pakira u njihovoj pržionici KavaRO.
Definitivno kava broj 1. u Splitu! 

Bora Nera kava

BORA NERA

Bora Nera Coffee Roasters je pržionica sa sjedištem u istarskom Vodnjanu, a otkrili smo je prilikom posjeta novoj vinariji Meneghetti budući da je dio ponude lokalnih proizvoda u kušaonici.
S obzirom da naziv brenda dolazi od taljianskog naziva za “škuru buru”, jasno je kakav “razbuđujući” efekt postiže Bora Nera kava čiji su vlasnici Talijan Matteo Cardin i njegova supruga Erika Forlani Cardin – čija je ljubav prema kavi uzgojenoj po principima permakulture nastala nakon njihovog zajedničkog putovanja u Laos.
Posebno se ističu njihove specialty kave iz Perua, a više o cijeloj ponudi saznajte na
Facebook stranici.

Hug&Punch kava

HUG & PUNCH

Ovaj brend iz Matulja dobavljač je najfinijih origina kava, ima vrhunsku mikro pržionu te edukacijski centar za oni koji žele podignuti svoje znanje o specialty kavama na novu razinu.
U njihovoj širokoj ponudi ističe se home blend specijalizirana linija sa svrhom “oplemenjivanja iskustva ispijanja kave kod kuće”. Ili kako ističu – kava koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Stoga istražite cjelokupnu ponudu na web shopu i uvjerite se sami!

 


Foto: Kavantura / Quahwa / Karibu Kaaawa / Cogito / Broom 44 / Lively Roasters / Kava2 / D16 / Bora Nera / Hug&Punch
Naslovna fotografija: Unsplash