Od 4. ožujka do 18. lipnja 2023. u jednoj od najljepših firentinskih palača, Palazzo Strozzi, možete pogledati trenutno najzanimljiviju izložbu posvećenu velikanima suvremene umjetnosti pod imenom Reaching for the Stars.

S obzirom na autore koji izlažu, od Maurizija Cattelana do Lynette Yiadom Boakye, ovo je dovoljno dobar razlog za vikend putovanje. Može se razgledati preko 70 djela vodećih talijanskih i međunarodnih suvremenih umjetnika uključujući Maurizia Cattelana, Cindy Sherman, Damiena Hirsta, Laru Favaretto, Williama Kentridgea, Berlinde De Bruyckere, Sarah Lucas i Lynette Yiadom-Boakye. Svi oni slave 30. godišnjicu kolekcije Sandretto Re Rebaudengo, jedne od svjetskih. najslavnije i najprestižnije zbirke suvremene umjetnosti.

Kustos izložbe je glavni direktor Fondazione Palazzo Strozzi, Artur Galansina, a kroz izložbu Reaching for the Stars odlučio je istražiti najvažnije smjerove u umjetnosti kroz konstelaciju umjetničkih djela izloženih u svakom prostoru palače Strozzi. Izložba predstavlja slike, skulpture, instalacije, fotografije, video zapise i umjetnost performansa kroz oči više od 50 umjetnika iz cijeloga svijeta, a posjetiteljima želi pružiti priliku za razmišljanje o sadašnjosti i budućnosti umjetnosti, otvoreno pokazujući njezinu raznolikost, njenu evoluciju i njen odnos sa suvremenim društvom.

Izložba uključuje glavne radove britanskih umjetnika kao što su Damien Hirst, Anish Kapoor i Sarah Lucas uz znatan izbor radova Maurizia Cattelana, umjetnika čiji su radovi ključni za svako razumijevanje suvremene talijanske umjetnosti, zajedno s radovima umjetnika kao što su Paola Pivi i Lara Favaretto. Paralelno, izložba se odvija među dijelovima koji istražuju identitet, tijelo i suvremene mitove, baveći se pitanjima kao što su krhkost i otuđenost, rasna i rodna diskriminacija i odnos između zajednice i pojedinca, s kultnim djelima umjetnica kao što su Cindy Sherman, Barbara Kruger, Pawel Althamer i Shirin Neshat.

 

Foto: www.palazzostrozzi.org