Zakoračili smo u tjedan koji nam u Zagrebu donosi premijerne izvedbe iščekivanih kazališnih predstava, kao i otvorenja nekolicine umjetničkih izložbi.

Od prve izvedbe predstave “Čarobnjak iz Oza” u ZKM-u do 4. izdanja Art Zagreba u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u narednim danima na raznim zagrebačkim lokacijama možete pronaći pregršt interesantnih kulturno-umjetničkih događanja.

Projekt Ilica: Q’ART
13. – 19.09., Ilica

Ove jeseni hvaljeni Projekt Ilica: Q’ART donosi sve boje Ilice u srce grada i budi autentičnu šarolikost glavne zagrebačke ulice i Britanskog trga. Umjetnost će se ponovno probuditi u našoj zajednici, a Ilicu će preplaviti more kreativaca koji će u obliku pop up izložbi predstavljati svoje rukotvorine, radove i proizvode pa će i ovog puta 19. rujna zagrebačkom žilom kucavicom promet biti zatvoren. Projekt se ove godine odvija u okviru dugo iščekivane umjetničke sinteze Artupunkture, uz bogati glazbeno-umjetnički program.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Projekt Ilica (@projekt_ilica)

Premijera predstave The Pillowman (Čovjek-jastuk)
17.09., Gradsko dramsko kazalište Gavella

Iščekivana kazališna adaptacija nagrađivane drame “Pillowman” Martina McDonagha konačno stiže u redoviti program kazališta Gavella. Predstava u režiji Vanje Jovanovića okuplja izuzetan glumački kvartet, kojeg čine Živko Anočić, Nikola Baće, Sven Šestak i Franjo Dijak te od ovog petka, 17. rujna, obogaćuje novu kazališnu sezonu. Nažalost, Gavella se još uvijek nije vratila u svoj dom u Frankopanskoj te će se ova predstava odvijati na pozornici Centra za kulturu Trešnjevka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kazalište Gavella (@gavellahr)

Premijera predstave Čarobnjak iz Oza
18.09., Zagrebačko kazalište mladih

Ovogodišnja kazališna sezona bit će obogaćena i ovom iščekivanom predstavom – redateljica Saša Broz na pozornicu ZKM-a donosi kazališnu prilagodbu klasika “Čarobnjak iz Oza”, koja će nas 120 godina od originalne objave ovog romana smjestiti u 2020. godinu i ispričati priču o Dorothy i njenoj družini iz današnje perspektive. Premijera je zakazana za subotu, 18. rujna, no prema trenutnim informacijama, predstava je rasprodana. Ipak, dostupni su i drugi datumi prikazivanja, koje možete pronaći na stranicama ZKM-a.

Otvorenje izložbe Materia – Lidia Boševski,
13.09., Tehnički muzej Nikola Tesla

Od 13. do 26. rujna u prostorijama Tehničkog muzeja možete pogledati izložbu “Materia” cijenjene umjetnice Lidie Boševski. Kako stoji u opisu, ova je izložba poticaj na aktiviranje, promatranje, proučavanje i korištenje lokalnog blaga, a ne puko pokazivanje gotovih radova, već jedne osobite suradnje i čudesnog dijaloga čovjeka i prirode.

Materia Lidia Boševski

IV. Art Zagreb
15. – 18.09., Tehnički muzej Nikola Tesla (Hala V)

Art Zagreb ove godine predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada, a Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Festival je zamišljen kao mjesto trgovine i susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti u najširem smislu. Uz sajam, organiziraju se izložbe, paneli, predavanja, filmske projekcije i nastupi glazbenika. Također, ove godine Art Zagreb po prvi put surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Art Zagreb (@artzagreb)

Artupunktura – Terapija Zagreba umjetnošću

Ove godine u Zagrebu će se po prvi put održati nova kulturno-umjetnička manifestacija Artupunktura, koja nam donosi kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture i stvaranja čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim zagrebačkim lokacijama probuditi vitalnu energiju grada. Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost s ciljem da postane prepoznatljivo događanje u jesenskom periodu. Ilica, Britanac, Meštrovićev paviljon, Vlaška ulica, Maksimirska…samo su neke od lokacije na kojima ćete moći zaviriti na neku od interesantnih izložbi, u koje spadaju i već spomenuti Projekt Ilica: Q’ART te Art Zagreb, a sve detalje pronađite na službenoj stranici događanja.

Naslovna fotografija: Projekt Ilica