Sve do siječnja imati priliku pogledati pogledati ove tri izložbe etabliranih domaćih umjetnica, ali mi preporučamo da ne gubite vrijeme, i učinite to već ovaj tjedan

Nina Atević Murtić “Indigo(s)fera” 

U Velikoj se galeriji grada Zaboka može pogledati izložba slikarice Nine Atević Murtić pod nazivom “Indigo(s)fera”. Interesantan naziv izložbe dolazi od riječi indigofera. To je naziv biljke čiji su listovi od davnina služili za dobivanje pigmenta indiga, a u sredinu se smjestilo i slovo S, kao sfera, koje označava naš svijet i slikaričin prostor istraživanja. Izložba je Ninin vizualni zapis o životu kakav smo živjeli u posljednje vrijeme i prikazuje ono što ostane kada potpuno ogolimo život – samo trenutak i iskonska emocija.

Iako se nalazimo u vremenu pandemije, a dijelom baš zbog toga, izložba “Indigo(s)fera” je mjesto koje želimo posjetiti u ovo neobično blagdansko vrijeme, držeći se svih potrebnih mjera. Izložba je otvorena do 22. siječnja 2021., a možete je razgledati ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 12 do 18 sati te utorkom i petkom od 8 do 14 sati ili u drugim terminima uz prethodnu najavu na broj 099 707 1949.

flash!

Nina Atević Murtić rođena je u Zagrebu 1970. godine. Nakon završene škole za Primijenjenu umjetnost i dizajn diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Miroslava Šuteja. Živi i radi u Zagrebu, a svoje je radove pokazala na mnogim izložbama. Posljednja od njih, naziva “Plavije, plavo”, izložena je ovoga ljeta na Palmižani. Njezina se djela nalaze u brojnim privatnim zbirkama.

Anje Strelec, Međuprostori

U Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, u Zagrebu, pogledajte izložbu redateljice i fotografkinje Anje Strelec. Ova hrvatska audiovizualna redateljica i fotografkinja koja živi i radi u Bruxellesu, u svojim se radovima, kroz različite formate, bavi socijalnim temama portretirajući osobne ljudske priče i društvo te istraživanjem formi kroz fotografiranje grada i arhitekture. Raznovrsnost vizualnih formata omogućava joj multidisciplinarni pristup odabranim temama i slojeviti storytelling te se upravo iz tog razloga bavi vizualnim medijima – videom, dokumentarnim filmom i street fotografijom.

Projekt ‘Međuprostori’ nastao je za vrijeme prvog lockdowna u Bruxellesu, kao potreba da se dokumentira i arhivira jedinstven trenutak u povijesti, nepoznata situacija i reakcija ljudi koji su se u njoj našli. Ograničenje kretanja, zatvaranje radnji i kulturnih institucija, nošenje maski čak i na otvorenom prostoru te strah od virusa oblikovali su nove vizure grada koji je sad postao kao kulisa.

Arhitektura dobiva nove dimenzije i značenja, kroz praznine cesta i trgova stvaraju se novi međuprostori i međuodnosi. Novi pojam socijalne distance još više udaljuje ljude, čineći ih nepovjerljivim jedne prema drugima i stvarajući još veće prostorne odmake između njih. Upravo te novonastale međuprostore, fizičke i metaforičke, Anja Strelec istražuje i dokumentira nepoznato, prateći korake i pomake života grada prema novoj stvarnosti. Izložbu možete pogledati do 11. siječnja 2021.

flash!

Nakon diplome na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Anja Strelec u Francuskoj završava magisterij iz audiovizualne i filmske produkcije na fakultetu Paul Valery u Montpellieru te magisterij iz audiovizualne i filmske režije na Sveučilištu Le Mirail u Toulouseu.

Uz umjetničko djelovanje kroz razne vizualne formate, posljednjih deset godina radi kao samostalna audiovizualna redateljica i fotografkinja za belgijsku televiziju, BBC Studioworks, Europsku komisiju i međunarodne organizacije kao što je UNICEF. Također održava audiovizualne i fotografske radionice, između ostalog za delegacije Europske unije u Eritreji, Gvineji i Gani.                                         

Koraljka Kovač, Život na slikarskim papirima

Afirmirana hrvatska umjetnica Koraljka Kovač koja je ostvarila mnogobrojne samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu od 23. prosinca 2020. do 24. siječnja 2021. u Muzeju za umjetnost i obrt predstavlja novi umjetnički ciklus pod nazivom Unutrašnji prostori.  Recentna izložba ove umjetnice zanimljivog likovnog izričaja predstavit će seriju slika na papiru. 

Riječ je o svojevrsnim introspektivnim slikarskim dnevnicima kojima Koraljka Kovač oslikava svoju nutrinu, jednako kao i vlastitu potrebitost samog umjetničkog stvaranja. Specifičnost autoričina izričaja očituje se u višeslojnom tretiranju površine kojima umjetnica gradi strukturu slike. Poigravanjem sa kolorističnim odnosima stvara monumentalne kompozicije sa manjim segmentima prostornih slika koje oblače zidove izložbenog prostora Muzeja.  

flash!

Koraljka Kovač (1971.) završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, slikarski odjel. Godine 1991. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, pedagoški odjel, slikarski smjer. Diplomirala u klasi profesora Zlatka Kesera.

Njezina slikarska propitivanja vezana su uz istraživanje struktura i tekstura boje, papira, njihovih podržavanja ili ukidanja, s naglašenim neposrednim pristupom slici kao polju beskrajnih mogućnosti eksperimentiranja.

Fotografije: Sanja Tušek, Srećko Budek