Večeras ste se planirali zaputiti u grad, no ne znate što se događa? Evo par savjeta kako se educirati, otkriti nešto novo i pritom se dobro zabaviti

Sva događanja održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, jedino ovisi preferirate li film, glazbu ili poeziju!

Magovi eksperimentalnog filma: Ivan Ladislav Galeta, MM centar Zagreb

Filmska retrospektiva ukazuje na najznačajnije filmske radove nastale 80-ih godina prošloga stoljeća ovog multimedijskog avangardista i eksperimentalista, video umjetnika, performera, fotografa, pedagoga, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti, urednika filmskih i video programa, dugogodišnjeg voditelja MM Centra SC, Ivana Ladislava Galetu. Ostavio je neizbrisiv i nezaobilazni trag u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a u inozemstvu (New York, Rotterdam, Lodz, London, Paris i td.) uživa izniman umjetničko-pedagoški status.

Drive in kultura #2, parkiralište Tehničkog muzeja, Zagreb

Što kažete na filmove i glazbu pod vedrim nebom koje gledate s odabranim društvom i to iz udobnosti vašeg limenog ljubimca? Drugo izdanje Drive in kulture održat će se od 14. do 16. svibnja na već poznatoj lokaciji, parkiralištu Hale V iza Tehničkog muzeja u Zagrebu. Drive in kultura je filmski, izvedbeni i glazbeni festival pri kojem se sadržaj konzumira iz vlastitog automobila, u vrlo retro, ali i romantičnoj atmosferi.

Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje, ispred Bookse, Zagreb

Što god rekli o poeziji, većini nam je bitno da nas ona “lupi”, da nas emocionalno takne i da nam o nama samima kaže nešto. Ispred Bookse moći ćete poslušati razgovor Olje Savičević Ivančević, Ivane Bodrožić s Monikom Herceg i Matejom Jurčević. Ako vas zanima o poeziji kao mogućnosti obraćanja mnogima, njenoj ljekovitosti i važnosti, o potencijalu koji poezija nosi u susretu s mogućim čitateljima, o tome trebamo li poeziju i zašto je bitno da poezija bude, koliko i stilski, toliko i emocionalni paket za čitatelje, zaputite se do Martićeve ulice.

14. Gledalište Kinokluba Zagreb

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća kratkih filmova, na 14. po redu Gledalištu, od 14. do 16. svibnja u Kinu Tuškanac predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati svi filmovi članova KKZ-a snimljeni u 2020. godini. Usprkos pandemijskim uvjetima, kinoklubaši su u prošloj godini uspjeli snimiti više od 70 amaterskih filmova svih žanrova. Filmovi će se prikazivati u projekcijskim blokovima u 17, 19 i 21 sat u kinu Tuškanac, a program se odvija uz poštivanje epidemioloških mjera, što znači da u kino može ući 48 osoba. Za ulazak treba pokupiti besplatnu ulaznicu na blagajni Kina Tuškanac, a blagajna se otvara sat vremena prije početka projekcije i tada je moguće uzeti kartu za sve projekcije.

Foto: Booksa