Mnogi su već pomislili kako su gramofonske ploče izgubile na značaju, no one uporno odbijaju biti zaboravljene te pronalaze svoj put do ljubitelja analognog zvuka, dok prateće prodavaonice istih postepeno ponovno postaju mjesta okupljanja te razmjena ideja i kreativnih energija.

Upravo je jednu takvu posebnu prodavaonicu ploča dobila i zagrebačka Dubrava – svoja vrata nedavno je otvorio “Analogni zvuk”. Sa svojim uređenjem ovo mjesto odiše atmosferom samozatajnih berlinskih vinyl-shopova i ljubiteljima glazbe, osim bogate ponude rabljenih i novih vinila nudi i Quahwa kavu te priliku da u prodavaonici provedu ugodno vrijeme preslušavajući ploče i čitajući glazbenu literaturu.

analogni zvuk dubrava_tim

Istočni dio grada tako je na lokalno-kulturnoj razini obogaćen vrijednim novim sadržajem, i to zahvaljujući inicijativi Tonija Sumana, velikog zaljubljenika u glazbu. “Kao prvo, volimo Dubravu – tu živimo i tu smo odrasli”, otkrio nam je o odabiru lokacije te nastavio: “Kao ljubitelji ploča svaku svoju kupovinu smo morali obaviti na drugom kraju grada. Mislili smo da Dubrava zaslužuje jedan vinil shop, ipak ovdje postoji veliki broj zaljubljenika u gramofonske ploče.”

Analogni zvuk za sve ljubitelje vinyla

Otvoriti prodavaonicu ploča u ovom nepredvidivom periodu svakako je izazovan poslovni pothvat, no želja za promjenom i pokretanjem vlastitog projekta nadjačale su strah od neizvjesnosti te je čitava priča zaživjela u nekoliko mjeseci: “Nije nam dugo trebalo da povežemo ljubav prema glazbi i nešto što je potrebno istočnom dijelu grada. Period od ideje do realizacije je trajao nekoliko mjeseci. Bilo je tu dosta posla. Traženje i uređivanje prostora, nabava dodatnih ploča, sortiranje istih… ali sve smo radili s guštom i ljubavlju i potpuno smo uživali u tom procesu.”

analoggni zvuk interijer

Osim rabljenih i novih gramofonskih ploča, u ponudi Analognog zvuka nalaze se i Polonapolona glazbene šalice, vinil zidni satovi te glazbena literatura. Čim mjere dopuste, u planu je ponuditi i kulturne sadržaje poput akustičnih koncerata i izložbi lokalnih umjetnika, a sve s ciljem stvaranja ugodnog kvartovskog dnevnog boravka i mjesta koje će u istočnom dijelu grada okupljati glazbene entuzijaste.

A na pitanje koja je njemu najdraža ploča u ponudi Analognog zvuka, Toni kratko odgovara: “Singlica od Queena”. Nema nam druge nego posjetiti Dubravu 31 i osobno otkriti o kojoj je točno singlici riječ.

Više informacija o ovom novom mjestu u gradu Zagrebu potražite na njihovim Facebook i Instagram stranicama.

Foto: Frano Ožbolt