Iako vremenske prilike ne daju to naslutiti, uskoro nam ipak stiže proljeće, a zajedno s dužim i sunčanijim danima, te više topline, stiže i vrijeme kada ćemo se pedantnije posvetiti biljkama na balkonima i terasama. Ako ste ovog proljeća naumili posaditi začinske biljke koje će vam poslužiti kao kulinarski dodaci, za spravljanje čajeva ili ublažavanje nekih zdravstvenih tegoba, bacite pogled na naš mali vodič za uzgoj najpopularnijeg začinskog bilja poput bosiljka, metvice ili ružmarina. Osim što su korisne, na balkone će unijeti dašak zelenila što je već sasvim dovoljan razlog da se upustite u uzgoj.

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Jedna od najpopularnijih začinskih biljaka čudesnog mirisa i aromatičnog okusa, bosiljak najbolje uspijeva u umjereno toploj klimi. Ako ga uzgajate u tegli na balkonu, najbolje je posaditi ga sredinom proljeća kad više nema jutarnjih mrazova. Biljka nije jako zahtjevna za uzgoj, ali treba pripaziti da posuda u kojoj raste dobro odvodi višak vode, da temperatura nije niža od 10 stupnjeva Celzijevih te da biljka dobiva dovoljnu količinu sunca. Biljka se zalijeva tek kad je zemlja suha, a u vrijeme ljetnih žega može se zalijevati i svaki dan.

Ružmarin (Salvia rosmarinus)

Ružmarin je grmolika mediteranska biljka te se, osim u vrtovima, može lako uzgojiti i u balkonskim teglicama. Kao biljka toplog podneblja, ružmarin voli sunce, a prije prvih mrazeva treba ga skloniti u zatvoreni prostor. Riječ je o višegodišnjoj biljci i može se uzgajati u bilo koje doba godine, no vrlo sporo klija. Zbog jakog korijena potrebno mu je osigurati dovoljno prostora za rast, najbolje će uspijevati u rahloj i propusnoj zemlji te s obiljem sunca, a potrebno mu je i redovito zalijevanje, posebno kada primijetite da je zemlja suha.

Metvica (Mentha longifolia)

Metvica, u narodu poznata kao menta ili nana, biljka je široke uporabe koju najčešće koristimo za spravljanje čajeva, smanjivanje osjećaja mučnine, ublažavanje stresa, ali i suzbijanje infekcije. Dakako, i za ukrašavanje ljetnih koktela. Metvica nije zahtjevna za uzgoj i idealna je za balkonske tegle koje će ju spriječiti da se širi na druge biljke. Ima plitak korijen, te brzo raste u vlažnom i rahlom tlu, voli jako osunčana mjesta i traži redovito zalijevanje.

Origano (Origanum vulgare)

Premda je najpoznatiji kao neizostavni sastojak svake pizze, sušeni origano je začin čija je primjena u kulinarstvu mnogo šira, a ima i mnogo ljekovitih svojstava. Riječ je o biljci toplog, mediteranskog podneblja zbog čega voli mnogo sunca i topline, ali je kod uzgoja posebno potrebno voditi računa o količini vode. Biljka se sadi u redovima s barem 20 centimetara razmaka, s dobrom drenažom kako se u tegli ne bi nakupljala voda. Listovi origana beru se prije cvjetanja biljke jer inače postanu gorki.

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica jedna je od biljaka iz vrste timijana, a riječ je o autohtonoj sredozemnoj biljci koja voli dobro osunčana mjesta i sušne predjele. Vrlo je otporna i ne zahtjeva previše brige, traži dobro propusnu zemlju, zalijevanje jednom tjedno, tijekom ljeta uživa na otvorenom uz obilje sunca, a tijekom zime valja ju unijeti u zatvorene prostore, po mogućnosti u kuhinju u kojoj je vlažnije nego u ostatku stana.

Vlasac (Allium schoenoprasum)

Vlasac je biljka iz porodice lukovica, blago ljutkastog okusa koja obiluje ljekovitim svojstvima. Riječ je o višegodišnjoj biljci (trajnici) koja izuzetno dobro podnosi niske temperature. Uzgoj iz sjemenki je zahtjevan pa se predlaže uzgojiti ga presađivanjem tako da odvojite nekoliko lukovica i presadite ih gdje želite u vrtu ili na balkonu. Vlasac je dosta jednostavan za održavanje, a voli nešto vlažniju zemlju i poželjno je da raste na osunčanom mjestu. No, uspijevat će i na mjestima s manje sunca te u uvjetima koji nisu “idealni”.

Foto: Pexels, Unsplash