“Working: What We Do All Day” četverodijelna je dokumentarna serija u kojoj bivši američki predsjednik Barack Obama razgovara s radnicima iz tri različita profesionalna sektora: ugostiteljstva, kućne njege i tehnologije. On sa svojim sugovornicima prolazi teme njihovih radnih dana i izazova s kojima se suočavaju.

Jedna od Obaminih omiljenih knjiga dok je studirao bila je “Working”, knjiga Studsa Terkela iz 1974., u kojoj je pokojni autor činio točno ono što Obama sada radi: razgovara s ljudima o njihovim poslovima i o tome kako se osjećaju dok ih rade i kako se osjećaju kao dio te specifične industrije.

Working: What We Do All Day

Sve ove profesije predstavljaju neki aspekt moderne radne snage, od sektora skrbi i usluga koji su zamijenili proizvodnju kao suštinska američka zanimanja do tehnoloških kompanija koje “remete” status quo. Među ovim profesijama također postoje velike razlike. Hotel je, na primjer, sindikalno organiziran, čime se štite poslovi koje su neki kolege ukinuli i osigurava visok standard plaća. Agencija za kućnu zdravstvenu njegu, s druge strane, plaća samo 10 dolara po satu, s malo beneficija i bez naknade za opasnosti tijekom pandemije. Čak i unutar iste tehnološke tvrtke, zaposleni inženjer i izvođač mogu imati potpuno suprotna iskustva.

Obamin je posao staviti te razlike u kontekst i ispričati priču o tome što posao jest i što bi trebao biti. On to uglavnom čini naracijom, koja se izmjenjuje između generičkih isječaka i arhivskih snimaka popraćenih animacijom i slikama. U usporedbi s nijansama stvarnih života koje su ispitali režiserka Caroline Suh i njezini producenti, bračni par Obama, takvi sažeci mogu biti kontraproduktivni u shvaćanju onoga što žele ispričati. Kao da simplificiraju situaciju i priču, možda ju čak na momente čine i banalnom. Prema Obaminim riječima, radnička prava u Americi započela su s New Dealom, no on se osvrće na to bez spominjanja velikih borbi tijekom Velike depresije, a koje su mu prethodile.

“Working: What We Do All Day” donosi pogled na posao u Americi s punim poštovanjem, prema onima koji rade poslove koje mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo do izvršnih direktora velikih korporacija. Ono što mi se svidjelo je to što serija ne opterećuje gledatelje gomilom statistika; postoji nekoliko ključnih statistika koje je Obama izbacio u svojoj naraciji, uglavnom u vezi s brojem radnika u uslužnim poslovima i njihovom relativnom plaćom, ali oni su tu da pokažu koliko je ozbiljan jaz u prihodima u Americi 2020-ih. Ono na što se serija usredotočuje umjesto statistike jesu ljudi koji rade te poslove; što zapravo rade na tim poslovima i kako se bore, ili se ne bore, spajajući kraj s krajem. Ovdje je Obama učinkovit i ugodan narator i domaćin serije. Unatoč kićenim životopisima njega i njegove supruge Michelle, koji su oboje producenti ove serije izgleda da oboje imaju više nego dovoljno memorije i sjećanja na život srednje klase.

Obama također komunicira sa subjektima “Workinga” tako da ih mi pratimo iz sata u sat kroz dan, što je prilično dinamično i drži ritam serije te je gledatelju time pobuđen odmah interes i zadržana i održavana pozornost gledanja serije. Na primjer: šetajući supermarketom, samohrana majka objašnjava Obami da je morala dati otkaz na poslu zdravstvene pomoćnice jer radno vrijeme nije bilo dovoljno fleksibilno za čuvanje djece. U obilasku prve kuće koju si je jedva priuštio, tehnološki radnik priznaje da njegova prava strast, glazba, vjerojatno nikada neće biti njegova od 9 do 5. Ove scene nekako bolje iskorištavaju karizmu koja Obami omogućuje da se istinski poveže sa svakodnevicom građana, iako usputno spominje da nije vozio automobil više od desetljeća.

Obama ovdje nije neka velika i moćna vanjska sila koja može utjecati na sustav. Barem je tako prikazan. No ne zaboravljamo da je on političar koji je gotovo desetljeće zauzimao položaj ogromne moći. Ova se činjenica nadvija nad serijom, koja ideološke argumente može predstaviti kao neutralna zapažanja. Imajmo to na umu. Isto tako, serija “Working: What We Do All Day” se prikazuje na Netflixu, partneru Higher Ground Productions, kompaniji poznatoj jednostavno kao Higher Ground. Američka je to produkcijska tvrtka koju su 2018. osnovali bivši predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama. Higher Ground ima ugovore i suradnju sa Spotifyjem i Amazonovim Audibleom i trenutno ju, između ostalih, prozivaju radi potkopavanja mogućnosti stalnog zaposlenja u štrajku Ceha američkih pisaca (“Writers Guild of America”) koji još traje.

Obamina prisutnost u ovoj seriji je dvosjekli mač. On serijalu definitivno pomaže steći i privući publiku, no istovremeno trebamo biti svjesni kompleksnosti situacije na području rada u Americi te Obaminoj ulozi u tome kada je bio predsjednik, sada kao vlasnik producentske kuće i domaćin dokumentarca i na kraju krajeva kao jedan od onih koji sudjeluje i ima utjecaj u nišnoj, umjetničkoj profesiji gdje glavni sudionici upravo održavaju masovni štrajk.

Fotografije: stillovi iz serije