Nakon što smo vam u prvom dijelu predstavili važnost kvalitetne detoksikacije organizma, pogotovo nakon zime, vrijeme je da nastavimo u istom smjeru.

Ovog puta na redu je vaš um, vaše misli, ono o čemu razmišljate. A pogled na svijet i kako ga vidimo, počinje od brige za same sebe. Počinje od toga kako vidimo sebe, kako se obraćamo sebi i kako „njegujemo“ svoju psihu. O tome smo popričali s Ivanom Peršin koja nas je savjetovala što možemo napraviti za sebe: „Ovo je drugačiji pogled na to što sebi možemo pružiti u trenucima izazova oko nas.“

1. Vaša iskustva su vaše bogatstvo

Podsjetite se da budete nježni prema sebi i prihvatite svoja iskustva, ona ugodna i neugodna jer kroz njih rastemo i razvijamo se. Naša iskustva su naše bogatstvo, no često ih želimo potisnuti ili obrisati, a tada mogu stvarati probleme. Jednom kada ih prepoznamo i prihvatimo ta iskustva nas mogu osnažiti i usmjeriti k vlastitim snagama. I naravno da se pritom možemo osjećati ranjivi i krhki, ali istodobno upravo je to prostor u kojem sami sebe prepoznajemo.

2. U prirodi se zrcali ljudski život i smrt

Priroda je nepresušni izvor u kojem se ogleda život i smrt. Ponovno povezivanje s njom kroz šetnje, planinarenje ili druženje može djelovati blagotvorno. Bivanje u prirodi umiruje naše misli, uznemirene emocije i naše tijelo. I ona to čini nježno, baš kao što bismo to trebali znati činiti za sebe.

3. Slušati sebe u kontaktu s drugima

Naše misli nastaju u nama, neke ne vide svjetlo dana, no ako ih podijelimo one mogu izgledati posve drugačije, čak se drugačije i osjećamo spram njih. Onaj drugi s kojim dijelimo svjedoči izlasku naših misli, a mi se nadamo da će s njima biti pažljiv, vjerujemo mu. Nesumnjivo je da se međusobno trebamo, kroz povezivanje i kontakt otvaramo mogućnost da pružimo podršku i razumijevanje, ali i da je prihvatimo. Prijatelj, roditelj ili psihoterapeut razlikuju se u načinu davanja te podrške, ali namjera koja ide od strane osobe koja želi slušati je ista, vidjeti i doživjeti drugu osobu onakva kakva jest, u svojoj divoti, dobroti ili boli koju nosi. I bez obzira jeste li onaj koji iznosi svoje misli ili onaj koji sluša, čuti sebe nekada je lakše ako ste u kontaktu s drugim, možete lakše vidjeti. Razgovarajte s prijateljima, psihoterapeutom, roditeljima i osobi kojoj vjerujemo.

Vodič za reset organizma

flash!

Ivana Peršin je edukant gestalt psihoterapije završne godine (Centar IGW Zagreb) i sistemski gestalt coach (EMCC certified coach). Razvoj ljudi kroz psihoterapiju i coaching primjenjuje za privatne klijente i organizacije. Više o tome pronađite na www.kapsula.hr