Kada smo razmišljali koga pitati za savjet na temu održive ekološke online kupovine, odabir je odmah bio jasan – Anamariju Prgomet. Jedna od najaktivnijih članica hrvatskog Zero Waste pokreta te ujedno njegova osnivačica dala nam je savjete gdje da kupujemo ako želimo podržati pametnu, zdravu, ekološki prihvatljivu kupovinu, i to iz udobnosti vlastitog doma. Ovo su adrese koje trebate imati na umu.

Voće i povrće

Mali plac već godinama dosljedno opskrbljuje Zagrepčane zdravim, organskim i sezonskim namirnicama. Putem nove web aplikacije moguća je online kupovina, a više potražite ovdje.

Kava

Cogito Coffee Roasters nudi odličnu prženu kavu u manjim pakiranjima, a ako se naručite nekoliko dana ranije, kavu možete dobiti u pakiranjima bez plastične ambalaže.

Sjeme

ZMAG-ova Društvena banka sjemena odličan je način da dođete do kvalitetnog sjemena i sami krenete u smjeru uzgoja. Glavne aktivnosti ovog ZMAG-ovog projekta usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane. Nekoliko razina godišnječlanarine omogućuju vam dobre pogodnosti za edukaciju i nabavu sjemena. Detalje proučite ovdje.

Darovi i oprema za život bez otpada

Domaća internet trgovina bioroot.hr  ima široki spektar proizvoda za kućnu upotrebu, a pronaći ćete i idealne poklone ako nekome želite pokloniti nešto lijepo, trajno s ekološkom vrijednošću. Iako nisu svi proizvodi plastic free, mnogi od njih jesu pazeći da ambalaža bude staklena, od papira ili od višekratne plastike. Također, proizvodi su maksimalno prirodni bez štetnih sastojaka.

Knjige

Planetopija, nakaldnička kuća i knjižara, mjesto gdje ćete pronaći kvalitetno štivo na temu osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju, prehrani, duhovnosti, ekologiji. U ponudi imaju i eko-proizvode za svakodnevnu upotrebu koji su reciklirani, 100% prirodni, organski, solarni i fair trade od domaćih i stranih proizvođača. Tako ćete pronaći veganske svijeće čarobnih mirisa, solarne punjače, recikliranu papirntu galanteriju, torbe od celuloze, eko-vrećice za kupovinu…

Kozmetika

O prirodnoj pasti za zube King Julio smo vam pisali ovdje, a spomenuli smo vam i odlične brendove prirodne kozmetike Mary’s Sweets, Boolab i Mala od lavande čiji široki spektar različitih prozivoda, za sve tipove kože, a posebno one osjetljive, nudi fantastična prirodna beauty rješenja. Također,  tu je AyuGarden, biljna ayurvedska apoteka čiji proizvodi nose eko-certifikat, a pronaći ćete brojne ljekovite proizvode koji pomažu kod različitih tegoba. Kreme brenda Sapunoteka, mjesto su pronašle u velikim trgovačkim lancima, no to ne znači manju kvalitetu “prirodnog” u njima.

Obuća

Miret hrvatske ekološke tenisice svakako imajte na umu ako razmišljate o novoj obući za ljetnu sezonu. Podsjetite se na uspješnu poslovnu, i prije svega održivu ekološku, priču braće Boljar na ovom linku.

View this post on Instagram

We realized the detrimental effect footwear has on the environment and decided to change the industry and ourselves. Make this choice with us and be the best version of yourself for the sake of our planet.💚 Create a better future with #MIRET. Our #Kickstarter campaign last 8 more days, support us and share our story. The link is in the bio! #miretsneaker #ecosneaker #kickstarter #kickstartercampaign #sustainability #naturalmaterials #sustainablefashion #ecofashion #sustainable #ethicalfashion #sustainability #fashionrevolution #sustainableliving #ecofriendly #zerowaste #nature #vegan #eco #ecochic #ethicallymade #fairfashion #ethicalstyle #sustainablelifestyle #sustainablebrand #vegansneakers #sustainabledevelopmentgoals

A post shared by MIRET (@miret.sneakers) on

Tekstil i odjeća

Mali studio usmjeren je isključivo na održivi, slow (re)dizajn. Cijeli kreativni proces, od ideje do finalnog proizvoda se odvija u Hrvatskoj, u seoskoj prirodi i studiju, po principu koji se maksimalno trudi poštovati ljude, životinje, biljke i okoliš. Bez umjetnih bojila. Pogledajte što nude ovdje. Tu je i brend One with Nature koji prirodne tkanine boja pigmentima dobivenim iz biljaka. Novi hrvatski brend uporabnih i odjevnih predmeta Eši također voli prirodan i odgovoran pristup proizvodnji. Kod izrade koriste prirodne materijale kao što su lan, konoplja i pamuk, a u suradnji s lokalnom zajednicom podržavaju tradicionalno tekstilno rukotvorstvo jer su tekstili koje koriste ručno tkani. Surađuju s ljudima iz raznih dijelova Hrvatske.

Zero waste kupovina različitih uporabnih proizvoda

Slovenska Dantesmile.com internet trgovina pazi na zero waste pakiranja proizvoda koji su prije svega prirodni i organski.

Deterdženti

Iz domaćeg pero laboratorija, izašla su sredstva koja su snažnija od agresivnih grizača kože nadimka „Blagi“ i nježnija od mačjeg brka. Njihovi prozivodi čiste brzo, bez potreba za dodatnim ispiranjem otrovnih kemikalija. Iza svega stoji jedna hrvatska obitelj koja je odlučila svijet učiniti ljepšim mjestom za život, slobodnim od otrovnih kemikalija.

 

Foto: Pexels