Upotreba tehnologije danas će često biti tema mnogih razgovora, i to ne nužno uvijek u pozitivnom kontekstu.

No, svjesni smo da nam je tehnologija donijela i mnogo dobrog, a baš s tom idejom smo se bacili na istraživanje tzv. „zelenih aplikacija“. Mali svakodnevni alati koji nam mogu pomoći kako da djelujemo dobro i pozitivno u zajednici i za zajednicu, kako da posadimo vlastiti vrt, otkrijemo štetne sastojke pojedinih proizvoda, kako da trošimo manje vode… sve to krije se kao rezultat upotrebe ovih pametnih aplikacija. One su doista osmišljene kako bi nam pomogle u stvaranju održivijeg svijeta, makar i tim malenim koracima koje svatko od nas može svakodnevno učiniti, za sebe i druge.

Greenpeace Appivista

Besplatna aplikacija najveće svjetske eko organizacije pomaže vam da startate „od negdje“, a to je informiranje koji dio svijeta treba našu pomoć i koje je problem gorući. Sudjelujte u ekološkim kampanjama sa svog mobitela na najjednostavniji i najbrži način. Apptivista će vam svaki dan ponuditi način da pomognete planetu. Možete potpisati peticije samo dodirom zaslona, dodati svoju fotografiju, video ili glasovnu poruku kako biste podržali kampanju, sudjelovali u trenu u akcijama poziva ili SMS-a političarima ili tvrtkama koje onečišćuju ili se registrirajte za sudjelovanje u Greenpeace događajima.

zelene aplikacije

INCI Beauty

Ova aplikacija vam omogućuje da jednostavno, brzo i besplatno analizirate sastav kozmetičkih proizvoda! Aplikacija koja vas prati posvuda; bilo da ste kod kuće ili u trgovini, postoji baza tisuće referenci koje će vam dati najbolje detalje o tome što vaša kozmetika, ili ona koju namjeravate kupiti, sadrži. INCI Beauty vam omogućuje da otkrijete detaljan sastav proizvoda skeniranjem crtičnog koda ili traženjem po imenu ili robnoj marki te pronađete čišću alternativu proizvodima s kojima niste zadovoljni.

zelene aplikacije

Shower Watch

Shower Watch (iOS) besplatna je aplikacija koja radi sa sistemom Apple Watch i djeluje kao mjerač vremena za tuširanje i praćenje vode. Da biste pratili potrošnju vode za tuširanje, prvo unesite vrstu glave tuša koju imate (niski protok, standardna, kišna) ili točnu količinu vode vaše glave tuša u galonima ili litrama u minuti. Zatim postavite mjerač vremena na Apple Watchu (postoji način rada s timerom i način odbrojavanja) i počnete se tuširati… sa svojim satom. Vaš sat je tehnički vodootporan, tako da mu tuširanje ne bi trebalo naštetiti, ali to je rizik koji neće svi htjeti preuzeti. ShowerWatch besplatno vodi jednotjedni zapisnik vaše potrošnje vode, a za preglede tijekom mjeseca i godine morat ćete se nadograditi na premium verziju.

zelene aplikacije

CO₂ Green Drive

Ovo je izvrsna aplikacija za praćenje količine ugljičnog dioksida i dušikovog oksida koje vaš automobil stvara, kao i koliko emisija umjesto toga “uštedite” hodanjem, vožnjom bicikla ili električnim automobilom. CO2 Green Drive je GPS uređaj za praćenje javnih i privatnih događaja gdje se unaprijed definirana ruta treba pratiti i čak ucrtati na velikom ekranu uživo dok se sudionici kreću. Možete napraviti vlastitu rutu na mreži i podijeliti naziv događaja sa svojim prijateljima. Kada pokrenu aplikaciju i unesu naziv događaja, bit će praćeni u istoj grupi.

 

Foto: Unsplash