Prije nešto više od pet godina Domagoj i Hrvoje Boljar, braća iz Duge Rese, pokrenula su brend tenisica Miret. Danas možemo reći kako je to jedan od najljepših startup modnih projekata koji se dogodio u Hrvatskoj. Stvoriti ekološki održive made in Croatia tenisice je ono što čini itekakav korak naprijed u njihovoj poduzetničkoj viziji, pogotovo kada govorimo o domaćem tržištu. Iako, njihova ciljana publika itekako prelazi granice Hrvatske.

Hrvoje, industrijski dizajner i Domagoj, ekonomist svoje su poslovno iskustvo u svijetu obuće gradili uz oca Josipa Boljara koji je cijeli svoj radni vijek proveo u obućarskoj industriji. Njegov najpoznatiji brend obuće bio je Mr. Joseph čiju je obuću sâm dizajnirao i proizvodio u vlastitoj tvornici u Dugoj Resi. Također, Domagoj i Hrvoje su u dva navrata krenuli u smjeru vlastite proizvodnje; osnovali su brend sportske obuće JOTS, a nakon toga i prvo poduzeće Roosvai, specijalizirano za razvoj i proizvodnju luksuznih tenisica za renomirane europske brendove iz Francuske, Nizozemske, Italije i Hrvatske. Nakon punih devet godina uspješnog poslovanja, početkom 2018. bili su primorani zbog drastičnog pada narudžbi zatvoriti poslovanje. No, niti to ih nije zaustavilo u traženju uspješnog poduzetničkog modela te su tako krenuli s razvojem tenisica koje ne štete okolišu, a niti čovjeku i napravljene su od 97% prirodnih materijala.

Godinama smo bili dio obućarskog i modnog svijeta, jer smo razvijali tenisice za različite europske brendove. Tako smo dobili rijetku priliku da upoznamo i mračnu stranu industrije o kojoj se malo govori – ekološka šteta koju proizvodi proizvodnja materijala, ali i navike koje potrošači industrije nanose okolišu. Bili smo dio problema i odlučili smo da iskustvo i znanje usmjerimo tako da postanemo dio rješenja.

I tako su nastale ekološke tenisice Miret napravljene od čak 10 prirodnih materijala – konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka i 100% prirodne vune s Novog Zelanda certificirane najstrožim ekološkim certifikatima na svijetu za sigurnost životinja i okoliša.

Za projekt tenisica Miret braća Boljar su prošle godine dobila investicijski poticaj fonda Fil Rouge Capital, a u dizajn i proizvodnju dosad su uložili već oko 250 tisuća eura. Početkom ožujka na platformi za grupno financiranje Kickstarter lansirali su drugu kolekciju svojih udobnih i izdržljivih mekanih tenisica. Dugo smo se pripremali za kampanju i lansirali smo ju točno 8 dana prije nego je WHO proglasio pandemiju. Možemo reći da smo imali sreću u nesreći jer smo kampanju lansirali u zadnji trenutak. U prvih 8 dana prikupili smo 65.000 dolara, što je zbog novonastale krize do kraja kampanje stagniralo. Jako smo zadovoljni rezultatom upravo iz tog razloga što naš trud nije propao. Stvorili smo dobar temelj za preživljavanje krize i daljnji razvoj projekta te brenda govori mi Domagoj o situaciji u kojoj su se našli taman kada je bilo vrijeme za uzeti zalet s drugom kolekcijom.

Miret u novoj kolekciji nudi četiri linije: Hempies, Woolies, Fluffies i Veggies. Svaka ekološka tenisica narasla je iz identičnih prirodnih materijala, ali ono što ih razlikuje je njihov vanjski materijal. Hempies tenisice napravljene su od 100% čiste konoplje koja je prirodno prozračna, jaka, ali mekana, antibakterijska, nije bojana te se uzgaja na eko plantažama. Vanjski materijal Woolies i Fluffies modela je 100% vuna koja se može nositi u svim vremenskim uvjetima. Obje su certificirane Oetko-texâ, EU Ecolabelâ certifikatima, a Woolies i Veggies čak Cradle to CradleÔ certifikatom.

Veggies Miret tenisice su napravljene od biorazgradivog tekstila koji je čvrst i izdržljiv te se može u potpunosti kompostirati, đon Miret tenisica jedan je od najmekših i najfleksibilnijih na svijetu. Ne sadrži sintetičku gumu i napravljen je od 100% prirodnog lateksa od stabla kaučukovca. Uložak je pak kreiran od pluta, zaštićen je prirodnim tekstilom te ima certifikat za sigurnost hrane – tako da ih i vaš pas može sigurno žvakati.

Također, u industriji obuće za vodoodbojnost obično se koriste kemikalije na bazi nafte koje su štetne za okoliš i čovjeka. Ove su tenisice zaštićene posebnim 100% prirodnim vodoodbojnim slojem tako da u njima sigurno možete hodati i kad pada kiša.

Jesmo li vas sada uvjerili koliko su ovi dečki ozbiljni u ideji da stvore jedan kvalitetan hrvatski ekološki proizvod?

Kickstarter kampanju podržali su ‘backeri’ iz cijelog svijeta, a posebno iz Hrvatske i susjedne Slovenije. Kako smo i pretpostavljali prije kampanje, najjači odjek je bio u SAD-u i Njemačkoj objašnjava mi Domagoj kako su se snašli s kampanjom krizi unatoč te nastavlja Mi unatoč krizi rastemo. Velika podrška koju su nam dali ‘backeri’ na Kickstarteru itekakva je motivacija za nastavak našeg puta. Promociju ćemo nadalje raditi većinom putem naših profila na društvenima mrežama i nastaviti graditi našu zajednicu. Upravo pripremamo proizvodnju tenisica za naše ‘backere’ iz kampanje te proizvodimo određene količine za prodaju na našem ‘webshopu’. Za sada nismo imali prepreka i problema, a dok proizvedemo tenisice nadamo se da će se situacija koliko toliko normalizirati u životu svih nas.

Za kraj sam poželjela čuti kako uopće mladi brend kao što je Miret gleda na ovu ekonomsku krizu koja je zahvatila cijeli svijet, na što mi je Domagoj ponovno dao odgovor koji vrijedi upamtiti ako ikada poželite odustati od svojih poslovnih planova:

Koliko god to zvučalo kao kliše, stvarno ovu krizu vidimo kao priliku. Svijet se mijenja, a mi želimo biti dio pozitivne promjene prema održivom životu. Sada je više nego ikada važno da svi zajedno stvorimo poslovanje i život po mjeri čovjeka i prirode.

Miret ekološke tenisice dolaze u veličinama za cijelu obitelj: od 34 do 49, u četiri linije i ukupno trinaest boja. Projekt možete podržati prijavom na njihovoj internetskoj stranici.

 

Foto: Timy Šarec