U ovotjednom vikend-vodiču ponovno ostajemo u Hrvatskoj, ali selimo se na Hvar. Hvar je jedan od najljepših i najpopularnijih domaćih otoka jer nudi sinergiju predivne prirode, ali i bogat spoj kulturno-društvenog života. Stoga, volite li uživati i dobro se zabavit, Hvar je opcija kojom ne možete pogriješiti.

PETAK

Najjednostavniji način dolaska na Hvar je trajektom ili katamaranom iz Splita. Trajekt vozi oko dva sata, dok brzi katamarani na odredište stižu kroz sat vremena. Također, do Hvara je moguće osim iz Splita, doći i s okolnih otoka jer su linije ljeti dosta učestale.

S pretpostavkom da ste smješteni u gradu Hvaru, prvi dan iskoristite kako biste prošetali starim dijelom – posjetite katedralu sv. Stjepana i prošećite uskim ulicama prepunim povijesnog šarma te upijajte atmosferu mediteranskog života. Također, posjetite tvrđavu Fortica, s koje se pruža spektakularan pogled na grad, Paklene otoke i Jadransko more. Također, ova renesansna tvrđava iz 16. stoljeća nudi i mali muzej sa zanimljivim postavom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adriatic.hr (@adriatic_hr)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Croatia (@visit.croatia)

Popodne provedite na kupanju, a mi predlažemo izlet do Paklenih otoka, skupine slikovitih otočića s kristalno čistim morem, savršenih za uživanje. Isto tako, možete se opustiti i na Palmižani u nekom od popularnih beach barova volite li takav vid zabave i odmora, a kad se spusti večer, prepustite se gastro uživanju u jednom od restorana – mi glasamo za bar i street food Lola.

SUBOTA

Doručak i kavu obavite u Kavi 37, a nakon toga krenite prema Starom Gradu i posjetite Tvrdalj Petra Hektorovića, renesansni dvorac s ribnjakom i vrtovima te Muzej Staroga Grada gdje možete saznati više o bogatoj povijesti ovog mjesta. Naravno, ne zaboravite niti na lokalne vinarije u Vrboskoj, Vrbanju i Jelsi te kušajte vrhunska vina uz dodatak domaćih gastro delicija od kojih rastu zazubice.

Popodne ponovno rezervirajte za kupanje i istražite neke od najljepših plaža na otoku. Preporučujemo plaže kao što su Dubovica, Mala Stiniva ili Zaraće s predivnim čistim, tirkiznim morem. Večer provedite u gradu Hvaru u nekom od popularnih restorana i barova uživajući u morskim delicijama i ispijajući ukusne koktele.

NEDJELJA

Posljednji dan provedite ležerno i započnite kupanjem. Možete se zaputiti prema plaži Jagodna, koja je jedna od najljepših na otoku ili pak ostati u Hvaru i uživati u Falko baru. Za kraj ovog kratkog izleta posjetite polja lavande u Velom Grablju – selu koje je poznato po poljima i najvećoj proizvodnji lavandinog ulja u Hrvatskoj. Također, ondje se svake godine tijekom srpnja i kolovoza održava Festival lavande, koji uključuje edukativne aktivnosti, omogućujući posjetiteljima da nauče sve o uzgoju i proizvodnji ovog mirisnog bilja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Hvar (@visithvar)

Foto: Instagram, Unsplash