U ovotjednom vikend-vodiču ponovno se selimo na obalu Lijepe Naše i to u – Dubrovnik. Iako je riječ o jednom od najposebnijih domaćih gradova, mnogi ga ipak još uvijek nisu posjetili. Stoga, odnese li vas ove ljetne sezone put u južnije krajeve – jedan vikend provedete u Gradu.

PETAK

Predlažemo da stignete u jutarnjim satima kako biste maksimalno mogli iskoristit vikend, a nakon što ste se smjestili, vrijeme je za prvu šetnju. Dubrovnik nije velik, stoga iz bilo kojeg dijela grada možete prošetati do centra, a mi predlažemo da “lovite” šetnicu Boninovo s koje se pruža predivan pogled na more.

Kada ste stigli u centar, prošetajte Stradunom, ali budite spremni na gužve. Međutim, postoji mali trik – ako je red prevelik, nemojte ući sa zapadne strane, odnosno s Pila, već otiđite na istočnu stranu, odnosno ulaz Ploče. S koje god strane ušli, svakako se vratite i na Pile jer se upravo ondje nalazi tvrđava Lovrijenac – dubrovačka utvrda koja je izgrađena izvan zidina Staroga Grada, a koja je imala značajan geostrateški položaj u povijesti. Nakon šetnje, vrijeme je za ručak, a to obavite u nekom od simpatičnih restorana u ulicama Staroga Grada. Naravno, možete se odlučiti i za poznate restorane kao što su Nautika ili Porto.

Večer provedite ispijajući koktele u Starome Gradu upijajući puls ljetnog Dubrovnika koji obiluje turistima, a možete se uputiti i u neki od noćnih klubova.

SUBOTA

Predlažemo da što ranije krenete na obilazak Dubrovačkih zidina- što zbog sunca, što zbog najezde turista. Zidine su nešto zbilja impresivno i ako nikad niste bili, definitivno ćete biti oduševljeni. Nakon što ste prošetali rubovima grada, obiđite Knežev dvor i Palaču Sponzu – povijesne i kulturne znamenitosti unutar kojih ćete saznati puno o kulturi i povijesti Dubrovnika.

Nakon ručka, obavezno popijte kavu u predivnom baru Buža koji se smjestio na samoj hridi ili pojedite palačinke u Dolce Viti te se zaputite na otok Lokrum. Krenite iz stare gradske luke u Dubrovniku i ukrcajte se na brodicu koja će vas odvesti do obližnjeg otoka. Po dolasku, upustite se u istraživanje bogatog botaničkog vrta gdje možete vidjeti raznovrsne egzotične biljke, a zatim posjetite povijesni benediktinski samostan sv. Marije. Za kraj, prošećite do jedne od mnogobrojnih plaža na otoku i uživajte u kristalno čistom moru.

Želite li ipak preskočiti Lokrum, okupati se možete i na plaži Banje koja se nalazi u neposrednoj blizini stare gradske jezgre. Nakon kupanja, odmorite se u smještaju te zaputite u grad na večeru, koktel ili izlazak.

NEDJELJA

Jutro započnite izletom na planinu Srđ, gdje ćete uživati u nevjerojatnim pogledima na Dubrovnik i okolnu regiju. Na vrhu planine posjetite Muzej Domovinskog rata, a volite li aktivnosti na otvorenom, iskoristite priliku za pješačenje ili biciklizam, dok će zaljubljenike u adrenalin oduševiti zipline s jednim od najdivnijih pogleda.

Za posljednju večer u Dubrovniku, rezervirajte stol u nekom od restorana s pogledom, poput restorana Panorama na Srđu ili 360 Dubrovnik.

Foto: Unsplash, Pexels