Iako volimo one vrste odmora kad ne radimo ništa te maksimalno uživamo u izležavanju i miru, katkad nam se sviđaju i potpuno suprotne varijante. Adrenalinski izlet je vrlo zanimljivo iskustvo koje će vam zasigurno napuniti baterije pozitivnom energijom, a ako ne znate otkud krenuti – zipline je idealan početak!

Zipline je jedna od najpopularnijih avanturističkih aktivnost jer pruža uzbuđenje i adrenalin uz neopisivo dobar osjećaj letenja. Naime, radi se o čeličnoj žici koja je pod visokim naponom pričvršćena između dvije točke, obično iznad prirodnih pejzaža kao što su šume, rijeke, kanjoni ili brda, a sudionici su sigurnosno pričvršćeni za žicu pomoću posebnog pojasa te se puštaju da klize od jednog kraja do drugog. Iako na prvu zvuči strašno, zipline je idealan za početnike avanturiste jer je maksimalno siguran i ugodan.

Stoga, želite li ovu aktivnost maknuti sa svoje ”to-do” liste i odvažiti se na avanturistički let, u nastavku smo izdvojili neke od najljepših domaćih lokacija!

DU the wire / Dubrovnik

Zipline u Dubrovniku zasigurno je jedna od najljepših lokacija za vaš prvi let. S pogledom na more i otoke, ovaj zipline prostire se na 900 metara dužine žice, a najbolje iskustvo imat ćete budete li ”letjeli” u ležećem položaju.

Zipline Pazinska jama / Pazin

Pazinski zipline mnogima je omiljena lokacija, a adrenalinska avantura započinje sa zelene terase ispod hotela Lovac te je razdijeljena u dva segmenta. Prvu dionicu dugu 220 metara, kojom se dostiže brzina do 50 km/h, prelazi se preko ulaza u Pazinsku jamu, dosežući visinu od 100 metara. To vas vodi do dvorišta Kuće za pisce, gdje počinje druga duža dionica od 280 metara. Ova linija omogućava uživanje u pogledu na impresivan ponor i srednjovjekovni kaštel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azahara Corrales (@_azahara_)

Zipline Croatia / Omiš, kanjon rijeke Cetine

Zipline u Omišu nudi čak 2,1 km dužine zipline žica, a vožnja ide preko impresivnog kanjona rijeke Cetine te možete uživati u jedinstvenom pogledu na prirodu. Ova avantura obuhvaća osam čeličnih žica, pri čemu najduža sajla ima impresivnih 700 metara te je smještena na visini od 150 metara iznad tla.

Tip – extreme / Tučepi, Makarska

Radi se o sjedećem ziplineu koji nudi nekoliko žica ukupne duljine 1 km. Naime, ovaj zipline također ne štedi s predivnim prirodnim pejzažom, stoga volite li pogled na zelenilo, evo još jedne sjajne opcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tip extreme (@tipextreme)

Zipline Edison / otok Krk, Baška

Na otoku Krku nalazi se zipline s osam žica te ukupno 2 km duljine. Smješten blizu vidikovca kod slova A na poznatoj stazi glagoljice, ova atrakcija nudi jedinstveno iskustvo “šetnje među krošnjama” – uključujući vožnju terenskim vozilom, hodanje kroz impresivne krajolike i naravno zipline. Startna pozicija ziplinea, koja je ujedno i njegova najviša točka, pruža pogled na najljepšu panoramu južnog dijela otoka Krka, uključujući Bašku i otok Prvić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zipline Edison (@zipline_edison)

Hrvatski klub putnika / Šibenik, kanjon rijeke Čikole

Zipline dug 1,4 km, s visinama do 120 m i brzinama do 70 km/h, predstavlja neodoljivu dozu adrenalina. Naime, zipline se sastoji od tri žice dužina 250, 500 i 650 metara koje vam pružaju sat vremena uzbuđenja letenja iznad krošnji i kanjona rijeke Čikole. Bez razmišljanja, riječ je o iskustvu koje će vam ostati u sjećanju kao predivna uspomena.

Foto: Instagram, Unsplash